Reakcije na Vučićevo obraćanje na sednici SB UN Studio B

Objavljeno: 09.06.2021. 17:30 Izmenjeno: 10.06.2021. 10:11

Predsednik Vučić je u istorijskom govoru na sednici SB UN izneo činjenice koje ukazuju na selektivni pristup Haškog tribunala, jer je neoborivim argumentima ukazao je na sve probleme u radu te sudske instance, ističu srpski zvaničnici

Predsednik Vučić je u istorijskom govoru na sednici SB UN izneo činjenice koje ukazuju na selektivni pristup Haškog tribunala. Neoborivim argumentima ukazao je na sve probleme u radu te sudske instance govoreći o tome da su Srbi u Haškom tribunalu osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, dok niko od Hrvata, bosanskih muslimana i kosovskih Albanaca nije dobio osuđujuću presudu za zločine nad Srbima, navode srpski zvaničnici komentarišući govor predsednika Vučića. Oni navode da je Vučić dostojanstveno izgovorio sve što je trebalo da izgovori i pritom postavio značajno pitanje: šta je sa pravdom za Srbe.

Sudeći po presudama tribunala, niko nije odgovoran za zločine nad Srbima, poručio je predsendik Vučić u video-obraćanju na sednici SB UN i postavio pitanje da li je to pravda. Uprkos svemu naša mala ali ponosna zemlja nastaviće da se bori za pomirenje u regionu, ali nećemo dozvoliti dalju kriminalizaciju Srbije, istakao je Vučić.

Predsednik Vučić naveo je da srpski narod nije osuđen i da smo „uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala“ okrenuti budućnosti. Imam jednu poruku za sve Srbe: glave gore, ni Srbija, ni srpski narod, nisu osuđeni, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu posle obraćanja.

Sumirajuci sednicu SB UN, predsednik Skupstine Srbije Ivica Dacic rekao je da je cudno što je u nekoliko dana kondenzovan pritisak na nasu zemlju i naveo da ne veruje da se u politici takve stvari desavaju slucajno. Bas zato je bilo vazno da na sednici ucestvuje Vucic i on je to dobro procenio. Sigurno je da su poruke koje upucujemo na tim sednicama jace ako ih izgovori predsednik Republike. Njegov govor bio je adekvatan odgovor na sve ono sto smo culi, smatra Dacic.

Obraćanje predsednika Vučića bilo je izbalansirano jer nije ostavilo prostora za tumacenja da Srbija opravdava zlocine na bilo koji nacin, ali je s druge strane ukazalo na dvostruke arsine koje primenjuje Rezidualni mehanizam, kao što je i Haški tribinal ranije činio, ocenjuje drzavni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Jos jedna važna stvar na koju je ukazao predsednik Vucic jeste to da je Srbija shodno svojim zakonima ispunila sve svoje obaveze u saradnji sa Hagom, kaze Starović i podseća da je naša zemlja sarađivala i kada je reč o optuženicima koji su predati ili su se sami predali.

Srbija je spremna da na adekvatan način sprovede sudski proces za Vjericu Radetu i Petra Jojića, kaze Starović. On ukazuje da naš zakon ne predviđa mogućnost da se Haškom tribunalu isporučuju ljudi koji nisu optuženi za ratne zločine, a Jojić i Radeta, kako ističe, to svakako nisu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana