Razgovori oko Kosova kao igra šaha,spremni smo na kompromis Tanjug

Objavljeno: 18.06.2020. 19:39 Izmenjeno: 19.06.2020. 12:46

Priznanje Kosova i priznanje članstva u UN nećete da vidite, a videćemo o čemu ćemo da razgovaramo 27. juna u Vašingtonu, rekao je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić povodom najava Hašima Tačija o čemu će se razgovarati u Beloj kući

Vučić je tim povodom izneo opasku da su razgovori oko Kosova kao igra šaha u kojem on ne želi da pokaže da smo protiv razgovora, i ne želi da se ponašamo kao Hoti i Tači.

Vučić je, u emisiji „Pravi ugao“ RTV, upitan kada će građani znati koji su principi o kojima govori, pošto su Avdulah Hoti i Hašim Tači govorili o svojim zahtevima, rekao da Tači i Hoti ponavljaju ono što su principi SAD i Nemačke, a to je nezavisno Kosovo.

„To su govorili i 2013.pred Briselski sporazum, i posle toga. Svake godine po 100.000 to ponavljaju. Ja ništa nisam govorio. Samo sam radio sve što mogu za naš narod na KiM. Uglavnom smo ćutali i pobeđivali ekonomski i ojačavali naše sredine na KiM“, podvukao je Vučić.

Idemo dobre vere u razgovore, spremni na kompromis,poručio je. jer je, kaže, od ključnog značaja da niko ne može da kaže da Srbija odbija razgovor, ali i spremni da kažemo šta smo odbili, rekao je Vučić i dodao da ne zna da li Tači obmnajuje javnost, ali da je njegov odgovor da se ne nadaju da će Srbija da prizna Kosovo.

„Idemo uoči Vidovdana, a tada se najbolje vidi“, rekao je Vučić i dodao da će njegov princip ili crvena linija biti zastita nacionalnih interesa i da je spreman da plati najvisu političku cenu za interese Srbije.

„Poraza Srbije neće biti iako budem lično ja poražen. Za mene je važno da Srbija ne doživi poraz iz 2010, godine“ poručio je Vučić.

Kaže i da će o svemu upoznati građane Srbije.

Što se razgraničenja tiče kaže da to nije na stolu, kao i da ne zna šta će biti na stolu, jer sa nama niko ne govori, a Lajčak tek u ponedeljak dolazi u Beograd.

Kazao je da Srbiju isputuju stalno,o tome što radimo po pitanju Kosova.

Briselskim sporazumom iz 2013. godine dobili smo sedam-osam godina mira, sedam godina mirnijeg i bezbednije života na KiM, mogućnost da uložimo orgoman novac u zdravstvo, školstvo.. na Kosmetu, koje držimo pod kontrolom, iako Rezolucijom SB UN 1244 to sve spada u paralelne strukture, rekao je Vučić.

Na pitanje zašto onda kaže da dolazi najteži period, Vučić je rekao da je do sada kupljeno vreme, tokom kojeg je Srbija ekonomski, od patuljka, prerasla u najbrže rastuću ekonomiju u jugoistočnoj Evropi, rešavala svakodnevne probleme građana na KiM, ali da su sada neke druge okolnosti.

U tom smislu, ukazao je da sada postoji velika nervoza u svetu, te da je došlo do sukoba unutar zapadne hemisfere, dok se velike sile svađaju između sebe ko će da rešava te probleme, pa je naše da vidimo „kako da izađemo čitavi iz situacije dok se slonovi svađaju“.

„Uz to, postoji nervoza Albanaca, koji žele da stvari stave pod svoju kontrolu. Treće, ako neko želi da se EU proširi, želeće da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prišine. Sta ta tri razloga moramo imati u vidu“, naveo je predsednik Srbije.

Na opasku da je danas, tokom obraćanja medijima sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovi, rekao da nema rešenja bez Rusije, Vučić je rekao da je tokom tog razgovora vodio politiku da je Srbija na putu EU, što Rusija podržava, kao što podržava dijalog pod patronatom EU, što proizilazi iz odluke UN.

„Mali smo mi da odbijemo razgovor sa Amerikancima. Ali, mi sad naravno koristimo sve što imamo u rukama. A, malo toga je u našim rukama, ali ćemo pokušati da, ne tako velike i snažne šape, napunimo argumentima i prijateljskom podrškom što je moguće više“, rekao je Vučić.

Podseća da je izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio razgovre o ekonomiji, a ne o onome što govori Tači i napominje i da od Amerikanaca nije još čuo šta će biti na dnevnom redu sastanka, ali da očekuje da se to sazna pre odlaska.

Rekao je i da će Srbija doneti odluku ko će je tamo pedstavljati kada se bude znao sastav Albanske delegacije.

Vučić je podsetio da je danas čuo i neke ocene od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koje nase sluzbe nisu imale do sada, i da je utoliko njegova zabrinutost veća.

Upitan da li je nešto znao o susretu u Vašingtonu i da li je o tome trebalo da obavesti građane, Vučić je rekao da nije znao unapred ni ono što je Ričard Grenel objavio na tviteru o datumu sastanka i uzdržavanju obe strane i odbacio primedbu da nije hteo da položi račune građanima ili da se nešto iza brda valja.

„Mi smo tražili da ako neko želi da privremeno zastane sa otpiznavanjem da onda i Albanci moraju da odustanu od zahteva za priznavanjem u međunarodnim organizacija“ naveo je on.

Znamo koliko teškog posla imamo i u kako teskoj situaciji je narod na KiM, rekao je, rekao je Vučih, dodajući da znamo i pod kakvim pritiscima cemo biti i do cega ce da dođe.

„Nase je da polako stvari vratimo za sto i da se borimo za nase interese“, istakao je Vučih.

Povodom obećanja koja je dao prilikom dolaska na vlast , kaže da je iučinjeno ono što se moglo, da je Briselski sporazum sačuvao Srbe na Kim, kao i omogući da srpski policajci budu na severu.

„Danas Srbi na KIM znaju sta mi radimo i na najbolji nacin pokazuju kome veruju“, kaže Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana