Razgovori Lavrova u Srbiji u duhu strateskog partnerstva Tanjug

Objavljeno: 23.02.2018. 17:28 Izmenjeno: 23.02.2018. 18:42

Razgovori koje je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov imao sa državnim vrhom Srbije tokom posete Beogradu, bili su u duhu strateškog partnerstva dve zemlje, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Po pristupu pitanju Kosova, Rusija i Srbija su, kako se navodi, ujedinjene, a to je da se ono može rešavati iskljucivo na osnovu međunarodnog prava i temeljne rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Naglašena je i neophodnost da Priština „hitno ispuni svoje obaveze u osnivanju Zajednice srpskih opština, u skladu sa sporazumima koji su postignuti u saradnji sa EU, koja mora savesno da ispuni svoju ulogu posrednika u dijalogu“, navodi se u saopštenju.

Tokom razgvora koje je Lavrov imao u Beogradu potvrđena je zajednička odlučnost u jačanju napretka u saradnji u širokom obimu, kao i da su visok intenzitet kontakata na najvišem nivou i sistematska interakcija kroz spoljnu politiku i druge vidove ubrzale promociju velikog broja zajedničkih projekata, posebno u oblasti energije i infrastrukture.

„Dve strane su „izrazile spremnost da zajedno promovišu dalji razvoj rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, koji ima značajan doprinos u otklanjanju posledica prirodnih nepogoda, kao i obuci odgovarajućih stručnjaka u Srbiji i drugim zemljama balkanskog regiona“, navodi se u saopštenju i dodaje je naglašena zainteresovanost Beograda za dalje uklanjanje eksploziva na srpskoj teritoriji.

Vodila se i detaljna diskusija o ključnim pitanjima na bilateralnoj agendi, navodi se u saopštenju i dodaje da su naglašeni pristupi dve zemlje očuvanju sećanja na događaje iz Drugog svetskog rata, protivljenje falsifikovanju istorije i bliskost u stavovima u ključnim elementima međunarodnih tema.

Takođe je, kako se navodi u saopštenju, konstatovan porast trgovinske razmene u 2017. godini, povećan obim ruskih investicija u Srbiji kao i dobri izgledi u oblasti tehnologije i industrijske saradnje.

Lavrov je juče i preključe boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji u sklopu obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Tokom posete šef ruske diplomatije sastao se sa najvišim zvaničnicima naše zemlje, a prisustvovao je i prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana