Rafting na Tari-avantura koja privlači turiste iz celog sveta Tanjug

Objavljeno: 27.07.2019. 16:31 Izmenjeno: 27.07.2019. 16:31

Lepota prirode od koje zastaje dah i savladavanje brzaka čiste i prozirno plave reke u kojoj se jasno vide obrisi stena neponovljiv je doživljaj koji ljubiteljima adrenalina pruža rafting na Tari koji privlači turiste iz raznih krajeva sveta. 

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Spuštajući se gumenim čamcima niz donji tok Tare u dužini od 15 kilometara kod Šćepan polja, što je najatraktivnija deonica za rafting, adrenalinski „zavisnici“ imaju priliku da uživaju u pogledu na vodopade, ali i da se oprobaju u skokovima u duboku i hladnu vodu sa visokih stena koje okružuju najdublji kanjon u Evropi.

Iako veoma uzbudljiv i zabavan, rafting je ujedno i ekstreman sport i podrazumeva nošenje neophodne opreme koju, objašnjava za Tanjug vlasnik turističke agencije North tour Montenegro Luka Šuković, čine neoprenska odela i cipele, kaciga i prsluk kako bi, u slučaju prevrtanja čamca, učesnici ove rečne avanture ostali na površini vode.

Otpimalan broj u čamcu je, kaže, šest do deset ljudi kojima, da bi sve proteklo bezbedno, pre i tokom spusta instrukcije daje profesionalni skiper sa kojim se timski „bore“ da savladaju brzake i talase reke.

Posmatranje lepota prirode u kombinaciji sa brzom planinskom rekom podiže adrenalin, ali i duh učesnika raftinga koji se pre te avanture mogu odmoriti u rafting kampovima opremljenim za ugodan boravak u prirodi.

Jedan od njih je i kamp „Sastavci“ koji se nalazi u Šćepan polju, u zagrljaju tri reke – Tare, Drine i Pive gde, prema rečima suvlasnika tog kampa Slobodana Gagovića, dolaze gosti iz raznih krajeva sveta.

„Najviše dolaze iz zemalja bivše SFRJ, ali imamo puno gostiju i iz Rusije, Ukrajine, zapadne Evrope. Nedavno je došlo 27 Francuza koji su ovde proveli šest dana. Takođe, dolaze nam i gosti iz Nemačke, Švajcarske…“, naveo je Gagović i dodao da je rafting postao popularan i kao sport i kao turistička atrakcija.

Za one odvažnije idealno vreme za rafting je, kaže, april i maj jer je tada vodostaj Tare veći i voda hladnija, dok je za početnike najbolje da se u tu avanturu upuste u julu i avgustu.

„Tada je Tara pogodnija za turistički rafting u kome mogu da učestvuju osobe svih starosnih dobi“, rekao je Gagović i dodao da im je najstariji rafter imao 84 godine, ali i da su jednom prilikom u čamcu vozili dete staro svega godinu i po dana.

Rafting ture se, dodao je, organizuju i na drugim rekama kao što su Lim, Vrbas, Neretva, ali one su manje u odnosu na Taru čiji je kanjon dublji, a samim tim i izazovniji za rafting.

Kanjon te reke, koju zovu „Suza Evrope“, dug je blizu 150 kilometara, a na mestu Obzir dubok oko 1.300 metara što ga čini najdubljim u Evropi, a posle Kolorada i u svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana