Radojičić: Renovirana Galerija Petra Dobrovića ponovo na raspolaganju Beograđanima i gostima našeg grada   Beoinfo

Objavljeno: 20.04.2021. 14:53 Izmenjeno: 20.04.2021. 14:53

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je  otvaranju renovirane galerije – legata Petra Dobrovića. Događaju je prisustvovala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i član Gradskog veća Fadilj Eminović

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je  otvaranju renovirane galerije – legata Petra Dobrovića. Događaju je prisustvovala ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i član Gradskog veća Fadilj Eminović.

Gradonačelnik Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je legat velikog srpskog slikara ponovo dostupan javnosti.

– Legat Petra Dobrovića osnovan je 1974. godine, broji 1.407 umetničkih dela i zauzima izuzetno važno mesto na kulturnoj mapi našeg grada. Beograd će biti zauvek zahvalan porodici Petra Dobrovića, supruzi Olgi i sinu Đorđu, koji su naš grad trajno obogatili za opus jednog ovako velikog umetnika. Podsetiću da se ime Petra Dobrovića nalazi u knjizi „100 najznamenitijih Srba”, koju je priredila Srpska akademija nauka i umetnosti. Biti među 100 najznačajnijih još jedna je potvrda da se radi o velikanu našeg naroda i našeg slikarstva – rekao je Radojičić.

On je zahvalio organizatorima izložbe pod nazivom „Kolorističke vizije” na inicijativi da na ovaj način bude obeleženo 130 godina od rođenja Petra Dobrovića.

– Pored toga što je bio izvanredan slikar, Dobrović je bio još mnogo toga – kosmopolita, čovek bogate biografije, zanimljivog karaktera, politički angažovana ličnost i likovni pedagog. Petar Dobrović je živeo i stvarao u mnogim gradovima, nalazio inspiraciju u ljudima, krajolicima, ribarskim selima, a tu inspiraciju je maestralno prenosio na platno. Njegove „kolorističke vizije”, kako je sasvim opravdano nazvana ova izložba, ostaju budućim pokolenjima umetnika i poštovaocima umetnosti da iz njih uče i da u njima uživaju – istakao je Radojičić i zahvalio organizatoru na, kako je rekao, prilici da prisustvuje i govori na otvaranju ove izložbe i uživa u izvanrednim platnima velikog Petra Dobrovića.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da izložba „Kolorističke vizije” pokazuje bogati opus jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka i novo ruho legata.

– Ovo je samo delić duga koji kao država i društvo imamo prema ovom velikom slikaru. Prostor u kojem se danas nalazimo čuva i neguje sećanje ne samo na vrsnog stvaraoca već i na jednu jedinstvenu ličnost. U ranoj mladosti buntovnik sa razlogom, uspeo je da izbegne tragičnu sudbinu svog naroda u Velikom ratu i postane jedan od naših najpoznatijih autora u svetu. Izlagao je u najvećim umetničkim centrima tog doba – Parizu, Veneciji, Pragu, Amsterdamu. Dobrović i drugi naši veliki slikari tog vremena, poput Petra Lubarde, Stojana Aralice i Save Šumanovića, nisu ostali imuni na čari Pariza koji je za čitavu plejadu naših slikara bio više od inspiracije i putokaza. To pokazuju i Dobrovićeva dela koja donose svetlost i optimizam gde god da ih je naslikao – istakla je Maja Gojković.

Galeriju Petra Dobrovića osnovala je Skupština Grada Beograda 1974. godine, pre svega zahvaljujući njegovoj supruzi Olgi i sinu Đorđu, koji su srpskoj prestonici poklonili respektabilnu kolekciju velikog slikara – 360 ulja na platnu, 14 akvarela, 19 pastela, 29 tempera, 955 crteža, kao i 30 dela drugih autora. Od osnivanja do 2016. godine, o Galeriji Petra Dobrovića starao se Muzej savremene umetnosti, a 2017. godine prostor je dodeljen Kući legata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana