Radojičić: Interaktivan odnos sa građanima putem direktnih poruka Tanjug

Objavljeno: 03.07.2018. 10:00 Izmenjeno: 03.07.2018. 15:02

Rebalansom budžeta povećan je nivo budžetskih sredstava za 25 miliona dinara, što je postignuto zahvaljujući stabilnoj finansijskoj situaciji, pa sada sredstva mogu da se rasporede na ono što je neophodno građanima, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući na TV „Pink”.

On je rekao da će naknade, između ostalog, dobiti i kompanije koje budu svoje nazive koristile na ćirilici, ali i porodilje za treće dete, a olakšice će imati i investitori.

– Naknada za kompanije je jedna sjajna inicijativa koja govori o tome da smo društveno odgovorni i da čuvamo svoju tradiciju, istoriju, kao i pismo. Drago mi je što smo se na sednici Skupštine grada svi složili oko toga, što znači da sve te razlike između političkih grupa mogu da se smanje – rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da to nije jedina tačka na sednici gradskog parlamenta oko koje su se svi složili, dodajući da se došlo do konsenzusa i oko naknada za porodilje, što je i bila njegova lična inicijativa.

– To govori da razmišljamo o populacionoj politici i da moramo misliti o našoj budućnosti. Jednokratna pomoć za treće dete od 30.000 dinara, pored svih drugih olakšica koje se dobijaju od republike, jeste velika za te porodice – istakao je Radojičić.

Rebalansom budžeta omogućen je i veći podsticaj investitorima, kako je rekao, a formiraće se i radna grupa za investitore koji ulože više od 50 miliona evra.

– Suština je da investitorima olakšamo realizaciju investicija, a biće oformljena i radna grupa koja će im, ako ima nekih problema, pomoći da ih reše. Na taj način ćemo dalje motivisati investitore da ulažu u naš grad – rekao je on, podsećajući da je prošle godine izdato građevinskih dozvola za više od milion kvadratnih metara i da očekuje da će se taj trend nastaviti.

Govoreći o velikim projektima, metrou, novom mostu, Radojičić se dotakao i projekta „Tiršova 2” i ovom prilikom istakao da se u ovom trenutku zna lokacija i da je raspisana fizibiliti studija, što znači da projekat ide u dobrom pravcu.

Prema njegovim rečima, glavni koncept razvoja grada je izmeštanje industrijske zone i spuštanje grada na reke.

– Beograd na vodi izgleda stvarno fantastično. Sa nekoliko delegacija koje su posetile grad bio sam tamo i mogu reći da ćemo svi biti ponosni na ovaj projekat koji menja viziju grada, kojim naš grad staje u red sa evropskim metropolama – istakao je Radojičić, podsećajući da je otvoren Narodni muzej i da je i to još jedan razlog da turisti posete naš grad.

Gradonačelnik Radojičić je posebno istakao da će insistirati na direktnom kontaktu sa građanima kako bi se upoznao sa njihovim problemima i pokušao da ih što pre reši.

– Razmišljao sam o tome kako da uspostavimo najdirektniju komunikaciju, jedan vid je razgovor sa građanima određenim danima, a drugi vid komunikacije je preko elektronskih medija. Građani će svakog momenta moći da šalju poruke i pitanja koje ću ja direktno moći da vidim. Jedna od opcija je da to bude na velikom ekranu u mom kabinetu i da svakog momenta kada stigne neka poruka, ja mogu da je pročitam – istakao je Radojičić.

Govoreći o posledicama nevremena koje je krajem prošle nedelje pogodilo Beograd i okolinu, gradonačelnik je istakao da su ekipe gradskih službi odmah upućene na teren. On je istakao da je njihovo prisustvo bilo od velike pomoći stanovništvu koje je u rubnim delovima grada ozbiljno pogođeno poplavama.

– Radilo se na prevenciji posledica poplava i izlivanja bujičnih vodotokova. Imali smo nekoliko sastanaka Štaba za vanredne situacije Grada Beograda i prema poslednjim podacima oštećeno je oko 650 kuća i domaćinstava. Mnogo bogatije zemlje, koje su već uložile ogroman novac u prevenciju posledica prirodnih nepogoda, suočavaju se sa sličnim ili težim problemima. Nemoguće je eliminisati takvu pretnju, ali možemo da vidimo da su stvari koje su urađene nakon poplava 2014. godine sada ipak dale rezultate i tamo gde je nešto rađeno, posledice su daleko manje – istakao je Radojičić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana