Radojičić: ,,EU karavan” postavljen u centru grada, Evropska unija značajan partner sa kojim radimo velike projekte za Srbiju i Beograd   Beoinfo

Objavljeno: 09.05.2021. 19:22 Izmenjeno: 09.05.2021. 19:22

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić  je zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Beogradu Semom Fabricijem prisustvovao obeležavanju Dana Evrope u Knez Mihailovoj ulici

Ovom prilikom je postavljen EU Karavan kod Delijske česme sa bogatim i interesantnim programom.

Gradonačelnik Radojičić je ovom prilikom istakao da se pre 71 godinu rodila ideja o Evropskoj uniji koja se razvijala kroz prethodne decenije i prolazila kroz različite i teške periode. Upravo to ovu ideju čini još plementijom i značajnijom.

– Evropska unija je značajan partner za Srbiju i Beograd, a sam podatak o četiri milijarde evra nepovratnih sredstava govori dovoljno o tom partnerstvu. Radimo značajne projekte kroz različite kredite evropskih banaka. Neki od njih su radovi na novoj dečjoj klinici Tiršova 2, i trenutno radimo na projektu za dobijanje građevinske dozvole. Vodimo računa da novac koji dobijemo od evropskih banaka iskoristimo na pravi način kako bismo napravili dečju kliniku po evropskim i svetskim standardima. Takođe, uz pomoć kredita evropskih banaka, uradićemo i kanalizaciju na levoj obali Dunava – istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je dodao da Grad Beograd u saradnji sa evropskim partnerima radi na poboljšanju energetske efikasnosti i unapređenju kvaliteta životne sredine kroz projekte rekonstrukcije četiri značajna objekta u Beogradu, a to su Gradska biliblioteka, Hitna pomoć, Studentska poliklinika i stacionar, za šta su takođe dobijeni krediti i nepovratna sredstva evropskih banaka.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da se kroz ovaj projekat šalje poruka da je energetska efikasnost Beogradu izuzetno važna kao i svi projekti koji se tiču poboljšanja kvaliteta životne sredine u Beogradu.

–Zahvaljujem ambasadorima svih zemalja koji pomažu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Događaji poput ovog današnjeg su važni jer kroz njih govorimo o konkretnim projektima i konkretnim ljudima kojima je Evropska unija dala svoju podršku. Ovde danas imamo priliku da neke od tih projekata vidimo i zbog toga pozivam Beograđane da dođu, pogledaju izložene projekte i uvere se kako dobro sarađujemo sa Evropskom unijom – rekao je Radojičić.

On je istakao da je, povodom obeležavnja Dana Evrope, u Knez Mihailovoj ulici data mogućost da se na moderan način komunicira sa velikim evropskim gradovima.

–Imali smo mali performans sa umetnicima iz Kopenhagena. Umetnost i kultura su ono što povezuje ljude i stvara osnovu da se visoka politika realizuje. Umetnost i kultura bude najplemenitiji i najzdraviji deo u ljudima, i zato nam je važno da na ovakvom skupu u Beogradu imamo i takve performanse. Radujem se što će ovaj ,,EU Karavan” obići još deset gradova u Srbiji i verujem da će poruka koju nosi, dodatno ojačati saradnju sa Evropskom unijom. Nadam se da ćemo imati sve bolje odnose i na kraju ostvariti cilj da Srbija konačno bude deo Evropske unije – kazao je prvi čovek prestonice.

Šef delagcije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici istakao da je 9. maj dan kada je rođena Evropska unija i da se ovaj dan slavi i u Beogradu, ali i širom sveta.

–Povodom ovog dana imaćemo različite događaje. Sinoć smo zvanično započeli proslavljanje ovoga dana prijemom u Skupštini Grada Beograda i hvala gradonačelniku Radojičiću na tome. Ovog jutra u srcu Beograda počinjemo naš Evropski karavan. Evropska unija je divna ideja mira, jedinstva i tolerancije, koja nam priča brojne priče, koje ljude čine boljim. Mi smo se odlučili za interaktivnu izložbu i sada ovde oko nas imamo brojne kutije koje pričaju najrazličitije priče, iz Srbije i Evropske unije. Primer priče iz Srbije je priča o 200 lekara čije je zaposlenje omogućeno sredstvima Evropske unije, kako bismo pomogli u borbi protiv virusa korona. Zatim, ovde imamo i priču o podršci Vrhovnom sudu da se reše stari nedovršeni slučajevi, ali i priče o pomoći poljoprivredi i medicini. Ovaj Karavan počinje u prestonici Srbije, a tokom maja će obići još deset gradova Srbije u kojima ćemo organizovati brojne, vrlo interesantne aktivnosti. Pozivam vas da uživate i pomognete da ispričamo sve priče koje će pomoći Srbiji da postane deo Evropske unije – rekao je ambasador Fabrici i zahvalio gradonačelniku Radojičiću i njegovom timu na pruženoj podršci i pomoći.

Radojičić: Danas tradicionalno obeležavamo Dan pobede nad fašizmom, Beograd je oduvek bio grad slobodnih ljudi, na pravoj strani istorije

Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić prisustvovaće večeras u Narodnom pozorištu  u Beogradu, obeležavanju 9. maja,  Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Među zvanicama, na ovoj svečanosti biće prisutan i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

– Grad Beograd tradicionalno obeležava 9. maj,  Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i tim povodom organizovao je niz svečanosti.  Zajedno sa našim prijateljima,  Ambasadom Ruske Federacije, Ruskim domom i Fondacijom Besmrtni puk, organizovali smo manifestacije i različite programe povodom ovog važnog datuma. Ove godine ga obeležavamo dva dana, počevši od počasne paljbe plotuna, polaganjem venaca na spomen obeležja palim borcima u Drugom svetskom ratu, preko koncerata, izložbi i projekcija filmova – rekao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik je napomenuo da je 9. maj istovremeno i Dan Evrope i istakao da su Srbija i Beograd deo Evrope, kako  geografski, tako istorijski i partnerski, budući da sa Evropskom unijom zajedno učestvujemo u realizaciji brojnih važnih i velikih projekata.

– Danas,  9. maja, obeležavamo i Dan Evrope kojim podržavamo vrednosti i principe Evropske unije  sa jedne strane, a istovremeno obeležavamo Dan pobede nad fašizmom. Vrednosti obe manifestacije su vrlo bliske, a to su demokratija, tolerancija, slobodarska načela i mir u Evropi i  svetu. Naša dužnost je da ne zaboravimo i da se sa posebnim pijetetom sećamo heroja koji su dali svoje živote za slobodu, kao i nedužnih žrtava iz Drugog svetskog rata. Beograd je oduvek bio grad slobodnih ljudi, na pravoj strani istorije, a danas se sećamo i naših saveznika, ruski i srpski narod bili su među onima koji su u ovoj borbi dali najveće žrtve – istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je poručio da je ovaj dan prilika da se oda počast svim borcima protiv fašizma i još jednom pošalje poruka o važnosti očuvanja načela kojima su se oni vodili u ovoj teškoj borbi.

– Obeležavanjem oba praznika u ovom danu, šaljemo jasnu poruku koje su to zajedničke vrednosti za koje se bore Beograd, Srbija i Evropa, a to su ideje slobode, mira, demokratije, tolerancije i jednakosti – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana