Radojičić: Decentralizacijom do bržeg ostvarivanja prava građana Beoinfo

Objavljeno: 21.08.2019. 12:53 Izmenjeno: 22.08.2019. 15:16

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je Mesnu zajednicu „Kaluđerica” u kojoj već funkcioniše uslužni centar, gde građani mogu da ostvare svoja prave ne odlazeći u centar grada.

Radojičić je istakao da je od ovog meseca Statut Grada Beograda stupio na snagu, kao i da je jedna od glavnih stvari koje on predviđa decentralizacija.

– Kada govorimo o decentralizaciji, najvažnije su konkretne stvari za građane. Danas sam želeo lično da se uverim kako decentralizacija funkcioniše u opštini Grocka, konkretno u Kaluđerici. Polovina stanovnika opštine Grocka živi u mesnoj zajednici Kaluđerica. U ovom uslužnom centru građani na šalterima mogu da ostvare svoja prava, završe sve što im je potrebno blizu svojih domova i ne moraju, kao ranije, da idu u Opštinu Grocka, koja je udaljena oko 20 kilometara – rekao je Radojičić.

On je objasnio da se u ovom uslužnom centru nalaze šalteri na kojima se rešavaju pitanja iz domena urbanizma, inspekcijskih poslova, poreske uprave, vodovoda, matičara, katastra, PIO fonda i druga.

– Ovo je primer dobre saradnje između republike, grada i gradske opštine, a u cilju efikasnijeg pružanja usluga građanima. Kao  što je u opštini Grocka, tako će i u drugim opštinama biti nastavljena decentralizacija, što znači da će nadležnost biti prenesena bliže građanima, kako bi u skladu sa novim statutom ovi centri što pre zaživeli i u mesnim zajednicama drugih opština. Grocka planira da u narednom periodu otvori još tri nova uslužna centra – u mesnim zajednicama Umčari, Vrčin, kao i jednu ispostavu za naselja Vinča, Ritopek, Boleč i Leštane. Na taj način će i u tim delovima Beograda ljudi lakše moći da realizuju svoja prava i potrebe – nagalasio je gradonačelnik.

On je istakao da je ovo primer na kome se vrlo konkretno vidi da je popravljen kvalitet život Beograđana, te će se truditi da se u narednom periodu i u drugim gradskim i prigradskim opštinama na sličan način ostvare konkretni rezultati.

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović zahvalila je gradonačelniku na poseti i rekla da je Opština Grocka jedna od prvih opština koja je svojim građanima omogućila da poslove završavaju blizu mesta stanovanja.

– Plaćanje komunalnih usluga, vađenje venčanih listova i ostale dokumentacije, kao i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa dosta je olakšano. Sve je ovo primer dobre prakse, te ćemo ga primeniti i u drugim naseljima opštine Grocka – rekla je Avramovićeva.

Ovom prilikom gradonačelnik je obišao i zdravstvenu stanicu u naselju Kaluđerica i rekao da ga je obradovalo što je zatekao veoma uredno i čisto stanje bez gužvi.

– Razgovorao sam sa kolegama i pacijentima i vidim da su zadovoljni uslovima. Poseduju mamograf na kome se godišnje pregleda oko 300 žena, opštu službu, hitnu službu, pedijatriju, ginekologiju i stomatologiju. Na svim odeljenjima sve dobro  funkcioniše i ovo je primer kako bi svaki zdravstveni centar trebalo da izgleda i bude unapređen u korist građana – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije je sa resornim ministarstvom na čelu izdvojila veliki novac za unapređenje domova zdravlja širom naše države, a Grad Beograd kao lokalna sampuprava daje svoj doprinos da tu inicijativu isprati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana