Radojičić čestitao 136. godina JKP „Gradska čistoća” Tanjug

Objavljeno: 01.08.2020. 10:45 Izmenjeno: 01.08.2020. 10:45

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, čestitao je Javno komunalnom preduzeću „Gradska čistoća” 136. godina postojanja i rada.

– Impozantnih 136 godina tradicije koji čine bogatu, a nedovoljno prepoznatu istoriju javno-komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” Beograda, svedoče o gradu koji je još u pretprošlom veku prepoznao potrebu za sistematskim načinom rešavanja smeća. JKP „Gradska čistoća” je od te davne 1884. godine do danas doživela izuzetne transformacije, od jednostavnih metli i zaprežnih kola koja su vukli konji, do najsavremenije mehanizacije i tehnoloških rešenja po principima „pametnog grada”. A ipak, glavni motor svega toga su požrtvovani ljudi, radnici „Gradske čistoće”. Upravo oni nevidljivi borci za Beograd, koji, najčešće u vreme kada svi drugi građani spavaju, sakupljaju i odnose smeće, čiste i peru ulice samo da bi, kada se probudimo, zatekli naš grad, osvežen i umiven za novo svitanje – rekao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da naš narod ne kaže tak tako da je „čistoća pola zdravlja”.

– To je posebno važno upravo sada, kada usred pandemije izazvane koronavirusom, uz pomoć i neprekidni rad „Gradske čistoće” uspevamo da čuvamo sopstveno i zdravlje drugih. Zato treba istaći i da se otpad, a naročito onaj potencijalno bakteriološki zagađen kao što su maske i rukavice, odlaže na bezbedan način, u čemu i ovom prilikom apelujemo i na građane i pravna lica. JKP „Gradska čistoća” pred sobom ima uistinu zahtevan zadatak, da na 11 beogradskih opština čisti 2250 ulica, i svakog dana odnese preko 1500 tona smeća na jedinu gradsku deponiju, uz sve druge zadatke za koje su odgovorni, i da za sve to bude angažovano manje od 2700 radnika. Ali oni sve to ipak postižu, svakog dana, bez žalbi ali uz osmeh, i zato zaslužuju našu zahvalnost. I to ne samo danas, kada slave svoj jubilej, već i svih ostalih dana kada obavljaju delatnost bez koje bi naš život bio nepodnošljiv – rekao je gradonačelnik Radoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana