Radojičić: Beograd se bliži kandidaturi za „zelenu prestonicu” Beoinfo

Objavljeno: 29.08.2019. 11:46 Izmenjeno: 30.08.2019. 15:49

Potpisan memorandum o razumevanju Grada Beograda i Evropske investicione banke za obnovu i razvoj kojim ova ustanova daje podršku Beogradu na realizaciji programa za zelene gradove.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i direktorka Evropske investicione banke za obnovu i razvoj Zapadnog Balkana Žužana Hargitai potpisali su  u Starom dvoru memorandum o razumevanju Grada Beograda i Evropske investicione banke za obnovu i razvoj kojim ova ustanova daje podršku Beogradu na realizaciji programa za zelene gradove.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, da bi se ušlo u tu „porodicu”, potrebno je da se naprave dva akciona plana – akcioni plan za zelene gradove i akcioni plan za održivu energiju i klimatske promene.

Radojičić je rekao da je saradnja sa EBRD-om veoma značajna, da se završava prva faza projekta, te da se potom nastavlja druga.

– Ovaj memorandum je značajan jer ćemo nastaviti saradnju na realizaciji ciljeva koje smo postavili. Beograd se intenzivno razvija i ima mnogo gradilišta, ali osim toga, važno je da vodimo računa o životnoj sredini i ekologiji. Kroz ova dva projekta, akcioni plan za zelene gradove i akcioni plan za održivu energiju i klimatske promene, želja nam je da imamo jasnu i realnu situaciju stanja u Beogradu. Iz toga slede strategija i dalji planovi i konkretni projekti koje ćemo realizovati da bismo dostigli ciljeve koje želimo – pojasnio je Radojičić.

Kako je naveo, u projektu se bavimo tretmanom otpadnih voda, otpada, energetskom efikasnošću, a u drugom segmentu se pripremamo da Beograd bude što zeleniji. Tačnije, dodao je gradonačelnik, da kandidatura za „zelenu prestonicu” bude spremna u narednom periodu, sa ciljem da u godinama koje dolaze dostignemo nivo vodećih evropskih zelenih prestonica.

– Naši timovi zajedno rade na ovom projektu i zadovoljan sam kako je tekla prethodna faza, ali se nadam da ćemo i u narednom periodu te korake realizovati što pre i da ćemo imati jasnu strategiju. Projekti koje planiramo i o kojima razgovaramo će biti u interesu građana Beograda i uticaće na kvalitet života, ali i zdraviji život – naglasio je Radojičić.

On je rekao da je oko 15 odsto teritorije grada pokriveno zelenim površinama, a da je plan da do 2025. godine bude za deset odsto više, što znači da će oko 25 odsto teritorije glavnog grada biti pokriveno zelenim površinama.

– To nije lak zadatak. Ukoliko imamo jasan plan i jasne korake, verujem da ćemo taj cilj dostići i da ćemo biti ponosni na to. Važan deo našeg plana je i smanjenje emisije ugljen-dioksida, na šta smo se i obavezali prošle godine kada sam potpisao Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju. Tako da u okviru projekta i narednih godina planiramo konkretne korake kako bismo dali doprinos globalnom smanjenju ugljen-dioksida – naveo je gradonačelnik i zahvalio EBRD-u na podršci i daljoj zajedničkoj saradnji.

Kada je reč o spalionici, Radojičić je rekao da u Beogradu ima mnogo problema sa deponijama, te da će to biti jedan od koraka koji će pomoći da grad bude čistiji.

Direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai istakla je da je reč o ogromnom projektu, ne toliko po vrednosti investicija, već po onome što će obezbediti u budućnosti – zeleniji grad na dobrobit svih građana.

– Beograd je ambiciozan, kandidovao se da bude član globalnog ugovora gradonačelnika za zelene gradove i mi ćemo pomoći u tome da postanete član te ogromne porodice – rekla je Žužana Hargitai.

Kako je navela, očekuje se da već ove godine počne realizacija dva projekta, od kojih je jedan vezan za izgradnju deponije Vinča, a drugi za povećanje energetske efikasnosti četiri javne zgrade.

– Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju sa Beogradom – zaključila je Žužana Hargitai.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana