Radojičić: Beograd je zvanično grad sa najvećim ekonomskim i investicionim potencijalom u Evropi Beoinfo

Objavljeno: 26.05.2021. 15:21 Izmenjeno: 26.05.2021. 15:21

Kako je Radojičić objasnio, preko stotinu eksperata, konsultantskih kuća i investitora učestvovalo je u ocenjivanju gradova i njihovog investicionog ambijenta, a Beograd se našao na prvom mestu u konkurenciji gradova iz pomenutih regiona

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić saopštio je  da je Beograd proglašen za grad sa najboljim ekonomskim i investicionim potencijalom u Evropi prema oceni renomirane britanske kuće „Emerging Europe”, koja se bavi ekonomskom analizom gradova Centralne, Istočne, Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Dobra investiciona klima koju je „Emerging Europe” prepoznao je pre svega rezultat stabilne ekonomske situacije u Srbiji i  Beogradu. Uzimajući u obzir veličinu tržišta Beograda i našu geostratešku pozicioniranost, prepoznati smo kao privredni i finansijski centar Evrope sa najvećim potencijalom za dalje privlačenje stranih investicija – rekao je gradonačelnik.

Kategorije u kojima su gradovi ocenjivani jesu poslovna klima, infrastruktura i mobilnost, veliki broj eksperata i talenata .

– Beograd privlači kako domaće tako i strane partnere u realizaciji mnogih projekata. Ekonomska stabilnost omogućila je velika infrastrukturna ulaganja i ubrzani razvoj grada, što je za investitore veoma važno. Izgradnja obilaznice oko Beograda, izgradnja brze pruge Beograd – Novi Sad i konačno, početak izgradnje prve linije metroa, projekti su koji privlače različite industrije, dovode investicije i zapošljavaju veliki broj ljudi – rekao je gradonačelnik i dodao da su dobra povezanost aerodroma, dve plovne reke, auto-put i železnica, koja prolazi kroz Beograd, veliki potencijali za razvoj industrijskih zona grada.

Gradonačelnik je podsetio i da je na Doing Business listi Svetske banke Grad Beograd, zahvaljujući promeni Zakona o izgradnji i zbog uspostavljanja elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, koji je pušten u rad 2016. godine, sa 186. mesta napredovao na 9. mesto u svetu. Skraćivanjem administrativnih postupaka za izgradnju do tri puta, dodatno smo podstakli i ubrzali investicije, istakao je Radojičić.

Građevinski sektor beleži stalni porast direktnih stranih investicija (FDI) od 2014. godine. Samo u 2019. godini, direktne strane investicije u građevinski sektor činile su 22 odsto ukupnog FDI. Reformom poreskih postupaka, uvođenjem elektronskih i bezgotovinskih plaćanja, reformom upisa prava svojine sistemski se radilo na unapređenju uslova za poslovanje u Beogradu i Srbiji.

– Kada govorimo o velikim projektima koji simbolizuju razvoj grada, podsetiću da se na obali Save nalazi najveći poslovno-stambeni kompleks u izgradnji „Beograd na vodi”, čiji značaj prevazilazi domen građevinske industrije, a koji takođe privlači nove investicije. Na ovom gradilištu čak i u doba pandemije virusa korona radi 2.500 ljudi, što Beograd na vodičini najvećim gradilištem u Evropi – rekao je Radojičić.

Beograd se razvija i kao zeleni i pametni grad, komforan i prilagođen svim izazovima modernog doba. Uskoro sledi i usvajanje akcionog plana za zeleni grad, te će se pokrenuti brojni ekološki projekti.

– Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez domaćih eksperata. Beograd je univerzitetski grad i mesto u kojem mladi talenti započinju karijeru. Grad Beograd je zajedno sa Vladom Republike Srbije i Beogradskim univerzitetom osnivač najboljeg Naučnotehnološkog parka u regionu, odakle je preko 100 startap kompanija iz oblasti IT, medicine, inženjerstva i drugih, dobilo svu podršku za razvoj sopstvenog biznisa – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da je zadatak Gradske uprave da odgovornom ekonomskom politikom nastavi da osigurava podsticajne uslove za dalje privlačenje domaćih i stranih investitora, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života građana.

– Zahvaljujući statusu najbolje investicione destinacije u Evropi, Beograd će biti dodatno prepoznat od investitora iz Velike Britanije, ali i globalno. Mi ćemo u saradnji sa Britansko-srpskom privrednom komorom raditi na promovisanju Beograda, kako bismo na najbolji način iskoristili ovaj status, doveli investitore i stvorili nova radna mesta – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana