Putin:Ideje kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao rešenje tanjug

Objavljeno: 21.03.2023. 17:55 Izmenjeno: 26.03.2023. 10:21

Kineski predsednik je saopštio da Peking ima „nepristrasan stav“ o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenela je agencija RIA Novosti.

(Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Mnoge ideje iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao osnova za rešenje, kada i Zapad i Kijev budu spremni, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. „Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je Kina iznela u skladu sa pristupom Rusije i da se mogu koristiti kao osnova za mirovno rešenje, kada Zapad i Kijev budu spremni“, rekao je Putin, prenosi TASS. Istovremeno je napomenuo da na drugoj strani „za sada nema takve spremnosti“ i da se Zapad bori u Ukrajini „do poslednjeg Ukrajinca”. Putin i Si su istakli da je „odgovoran dijalog“ najbolji način za stabilno rešavanje ukrajinske krize, preneli su kineski državni mediji. Prema izveštaju, ruska strana je ponovo potvrdila svoju posvećenost obnavljanju mirovnih pregovora što je pre moguće, nakon završetka razgovora Sija i Putina u Moskvi. Dve strane su istakle da se za rešavanje ukrajinske krize moraju poštovati „legitimni bezbednosni problemi“ svih zemalja, prenose kineski državni mediji. Kineski predsednik je saopštio da Peking ima „nepristrasan stav“ o sukobu u Ukrajini i da podržava mir i dijalog, prenela je agencija RIA Novosti.

Rusija pozitivno ocenjuje stav Kine po ukrajinskom pitanju, dok Kina pozdravlja spremnost Rusije da započne pregovore, navodi se u Zajedničkoj izjavi Ruske Federacije i Narodne Republike Kine o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva za ulazak u novu eru, saopšteno je danas na sajtu Kremlja. „Ruska strana pozitivno govori o objektivnom i nepristrasnom stavu Kine po pitanju Ukrajine. Dve strane se protive praksi bilo koje zemlje ili grupe zemalja da teže prednostima u vojnoj, političkoj i drugim oblastima na štetu legitimnih bezbednosnih interesa druge zemlje“, navodi se u saopštenju. U njemu se takođe kaže da Kina ceni „posvećenost Rusije obnavljanju mirovnih pregovora što je pre moguće“. I Rusija i Kina smatraju da se ciljevi i principi Povelje UN i međunarodno pravo moraju poštovati, prenosi TASS. Dve zemlje su takođe izrazile protivljnje formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavlјenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu. „Strane se protive formiranju u azijsko-pacifičkom regionu zatvorenih ekskluzivnih blokovskih struktura, blokovske politike i suprotstavlјenih tabora. Strane primećuju negativan uticaj američke indopacifičke strategije na mir i stabilnost u ovom regionu vođene hladnoratovskim mentalitetom“, navodi se u zajedničkom saopštenju. Iz Kremlja je saopšteno da su dva predsednika danas razgovarala i o vojnoj saradnji Rusije i Kine. U zajedničkoj izjavi se navodi da nuklearne sile ne treba da raspoređuju nuklearno oružje van nacionalnih teritorija, i treba da povuku svo oružje koje se nalazi u inostranstvu. Takođe je saopšteno da će „strane redovno sprovoditi zajedničke patrole na moru i u vazduhu i zajedničke vežbe, razvijati razmenu i saradnju, uključujući i u okviru svih postojećih mehanizama bilateralne saradnje, i produbljivati međusobno poverenje između oružanih snaga dve zemlje“. Peking i Moskva nameravaju da rade i na unapređenju sveobuhvatnog razvoja međusobno povezanog logističkog sistema, saopštili su Putin i Si u zajedničkoj izjavi. Prema dokumentu, strane planiraju da na svaki mogući način razviju međusobno povezan logistički sistem, kako bi se obezbedilo brže kretanje robe i putnika u dvosmernoj komunikaciji svim vidovima transporta: železničkom, drumskom, vazdušnom, rečnom i pomorskom. Strane će nastaviti da razvijaju praktičnu saradnju u oblasti civilnog vazduhoplovstva, automobilske industrije, brodogradnje, metalurgije, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa“, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su potpisali dva predsednika nakon  sastanka u Moskvi.

Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu ruskoj televiziji Rusija 24 i naveo da ta saradnja ne predstavlja nikakvu pretnju za Zapad. Putin je rekao da je vojna saradnja između dve zemlje transparentna, preneo je Rojters. „Mi sa Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničega tajnog“, rekao je Putin, preneo je Sputnjik. On je istakao da Rusija i Kina zajedno izvode vojne vežbe, ali da se one organizuju i sa drugim državama, „bez obzira na događaje u Donbasu, Zaporožju i Hersonu“. Prema njegovim tvrdnjama, Zapad počinje da gradi novu osovinu poput one koju su izgradili fašistička Nemačka i militaristički Japan. „Šta rade Sjedinjene Američke Države? Stvaraju sve više novih saveza. I to zapadnim političkim analitičarima daje razlog da govore da Zapad gradi nove ‘osovine’…Ne mi, već zapadni analitičari sami govore da Zapad počinje da gradi novu osovinu sličnu onoj koju su tridesetih godina prošlog veka stvorili fašistički režimi u Nemačkoj i Italiji i militarističkom Japanu“, naglasio je ruski predsednik. Putin je podsetio da je NATO 2022. godine dogovorio novi strateški koncept razvoja bloka. U strateškom konceptu Severnoatlantske alijanse eksplicitno se govori o planovima za razvoj odnosa sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona i o planovima za stvaranje „globalnog NATO“. Putin je kazao da su u konceptu navedene Novi Zeland, Australija i Južna Koreja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana