Putin: Odbrana otadžbine je naša sveta dužnost prema našim precima i potomcima tanjug

Objavljeno: 31.12.2022. 14:04 Izmenjeno: 31.12.2022. 15:25

Putin je zahvalio učesnicima specijalne operacije na hrabrosti i izrazio uverenje da će Rusija prevazići sve teškoće i održati zemlju velikom i nezavisnom.

foto tanjug/ap

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima povodom Nove godine okružen vojnim osobljem i istakao da je odbrana otadžbine sveta dužnost Rusa prema njihovim precima i potomcima. On je prošlu godinu ocenio godinom ključnih događaja koji postavljaju temelje za budućnost i nezavisnost, i istakao da su Rusi pokazali hrabrost i dostojanstvo i podržali učesnike specijalne vojene operacije u Ukrajini, prenele su RIA Novosti. „Zajedno gradimo i stvaramo. Glavna stvar je sudbina Rusije“, naveo je Putin. On je rekao da njegova zemlja nikada neće pokleknuti pred pokušajima Zapada da upotrebi Ukrajinu kao oruđe za uništenje Rusije u novogodišnjem obraćanju emitovanom na ruskoj državnoj televiziji, preneo je Rojters. Putin je kazao da se Rusija bori u Ukrajini da zaštiti svoju domovinu i da obezbedi pravu nezavisnost svom narodu. On je naglasio da je istina na strani Rusije koja štiti svoj narod na svojim istorijskim teritorijama. Zapadne elite su godinama uveravale Rusiju u miroljubive namere, uključujući i u Donbasu, ali su u stvari, kako je naveo, podržavale neonaciste i pripremale se za agresiju. Sada o tome otvoreno govore, a narod Ukrajine se koristi da cepa i oslabi Rusiju, naglasio je predsednik Rusije. „Nikada nikome nismo dozvolili i nećemo dozvoliti da to uradi“, rekao je Putin. On je zahvalio učesnicima specijalne operacije na hrabrosti i izrazio uverenje da će Rusija prevazići sve teškoće i održati zemlju velikom i nezavisnom. „Uvek smo znali, a danas smo ponovo uvereni da suverena, nezavisna, sigurna budućnost Rusije zavisi samo od nas. Od naše snage i volje“, zaključio je predsednik Rusije. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov precizirao je kasnije da je obraćanje snimljeno u štabu Južnog vojnog okruga.

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je da je moto Ruske Federacije za 2022. bio “svoje ne ostavljamo na cedilu“. On je rekao da je Rusija “širom otvorila vrata svoje otadžbine za svu njenu braću i sestre“, prenosi Sputnjik. Medvedev je istakao da je 2022. bila dramatična, ali je ujedno i predstavljala prekretnicu, jer Rusija “više nije mogla da gleda genocid koji je ukrjainski režim sprovodio“. “Za celu našu zemlju i svakog od nas godina je bila užasno teška i dramatična. Nismo mogli više da gledamo na to kako kijevski režim puca na građane Donbasa, gradi blokade i gaji mržnju prema Rusiji i svemu ruskom“, rekao je Medvedev. On je dodao da če vlasti Rusije uvek štititi prava i slobode ruskih građana, kao i da je Rusija sada postala jača, “jer su svi Rusi sada zajedno“. Medvedev je zaključio da će neprijatleji Rusije pokušavati da je “slome i potčine“, ali da niko u tome neće uspeti, kao i da će “ciljevi specijalne vojne operacije biti realizovani“.

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je orden komandantu ruskih oružanih snaga u Ukrajini Sergeju Surovikinu. Za iskazanu hrabrost i požrtvovanost odlikovan je Ordenom Svetog Đorđa trećeg stepena, prenose RIA Novosti. Predsednik Rusije je Surovkinu uručio i mali poklon i rukovao se sa njim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana