Putin Erdoganu: Spremni smo da razgovaramo o Crnomorskom sporazumu o žitu tanjug

Objavljeno: 05.09.2023. 09:47 Izmenjeno: 05.09.2023. 09:47

List „Milijet“, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je da će Erdogan tokom susreta izraziti spremnost da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za razgovore o Crnomorskom sporazumu o žitu. Rusija je odustala od sporazuma u ​​julu, godinu dana nakon što je sporazum postignut posredstvom Ujedinjenih nacija i Turske, žaleći se da nisu ispoštovane odredbe o izvozu ruskog žita i đubriva i da je ukrajinsko žito u nedovoljnim količinama odlazilo u zemlje kojima je najpotrebnije, preneo je Rojters. Govoreći na početku sastanka u crnomorskom letovalištu Sočiju, Putin je rekao Erdoganu da se nada da će završili razgovore o čvorištu prirodnog gasa u Turskoj i da će razgovarati o sporazumu o žitu. „Znam da nameravate da pokrenete pitanje sporazuma o žitu“, rekao je Putin Erdoganu. On je istakao da je Rusija otvorena za pregovore o tom pitanju. Erdogan je rekao da svet čeka na vesti o pitanju koridora. „Svi čekaju šta će proizaći iz našeg današnjeg sastanka“, rekao je on. Predsednik Turske je naglasio da veruje da će poruka na konferenciji za novinare nakon sastanka biti važan korak za ceo svet, posebno za afričke zemlje. Rusija i Ukrajina su među nekoliko ključnih poljoprivrednih proizvođača na svetu i glavni proizvođači pšenice, ječme, kukuruza, uljane repice, ulja od uljane repice, suncokreta i suncokretovog ulja. Kako je prenela agencija RIA Novosti, Predsednik Rusije je napomenuo da projekat izgradnje nuklearne elektrane Akuju u Turskoj napreduje po planu, a da je puštanje u rad prvog bloka planirano za 2024. godinu. „Kao što sam rekao, u energetskom sektoru se krećemo veoma samopouzdano, postignuti su dogovori između glavnih dobavljača sa obe strane. Nadam se da će tako biti. To ćemo biti svedoci toga u bliskoj budućnosti“, dodao je Putin. Govoreći o bilateralnim odnosima, predsednik Turske je napomenuo da Moskva i Ankara prolaze kroz „potpuno drugačiji period“. „Veoma smo zadovoljni što je naš spoljnotrgovinski obim trenutno 62 milijarde dolara i krećemo se ka našem cilju od 100 milijardi dolara“, dodao je Erdogan. List „Milijet“, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je da će Erdogan tokom susreta izraziti spremnost da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je  nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu čim se ispune obećanja koja su joj data. Putin je na konferenciji za novinare rekao da povlačenje Moskve iz žitnog sporazuma nije imalo uticaja na svetsko tržište, da cene padaju, a da hrane ne nedostaje, prenela je agencija RIA Novosti. Dodao je da postoje problemi sa pravednom distribucijom žita, ali da to nema veze sa sporazumom. Putin tvrdi da je Kijev koristio humanitarne koridore za „terorističke napade na civilne objekte“, dok je Rusija jasno dala garancije za bezbednost plovidbe. Istakao je da ruski predlog da se afričke države snabdeju sa milion tona žita preko Turske, uz finansijsku podršku Katara, nije zamišljen kao alternativa dogovoru o transportu žita preko Crnog mora. „Zapad je obmanjivao Moskvu o humanitarnim ciljevima žitnog sporazuma – od 32,8 miliona tona izvezenih iz Ukrajine, više od 70 odsto je otišlo u bogate zemlje. Zapadni partneri su prevarili Rusiju u ispunjavanju obaveza iz žitnog sporazuma“, istakao je ruski predsednik. Erdogan je napomenuo da smatra da su očekivanja Rusije u vezi sa Crnomorskim sporazumom pravedna. Predsednik Turske je kazao da veruje da se uskoro može naći rešenje za oživljavanje Ugovora o izvozu crnomorskog žita uz posredovanje UN, uključujući rešavanje preostalih pitanja, preneo je Rojters. Erdogan je rekao je da je Turska spremna da pomogne u preradi ruskog žita za dalju isporuku u zemlje kojima je najpotrebnije. Preneo je da je Putin tokom razgovora rekao da je Moskva spremna da pošalje milion tona žita u zemlje kojima je to potrebno. „Takođe, mi smo spremni da damo doprinos. Rekli smo da možemo da sameljemo ovo žito i pošaljemo ga u siromašne afričke zemlje u obliku brašna. Nadamo se da ćemo raditi zajedno na ovom pitanju“, rekao je Erdogan. On je kazao da Ukrajina treba da ublaži pregovaračku poziciju u pregovorima o oživljavanju sporazuma o izvozu žita. Erdogan je naglasio da više žita treba isporučiti Africi nego evropskim zemljama. Govoreći o sukobu u Ukrajini, predsednik Turske je izrazio spremnost da postane posrednik između strana u sukobu. Prvi deo razgovora održan je uz učešće članova delegacija, a zatim su lideri dve zemlje nastavili da komuniciraju za večerom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana