Pupovac:Važne konkretne mere, a ne simbolični gestovi

Objavljeno: 01.02.2018. 21:16 Izmenjeno: 01.02.2018. 21:16

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac ocenio je da je važno da se tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj dogovore protokoli o dobroj komunikaciji i o rešavanju otvorenih pitanja, dok su simbolični gestovi poput izvinjenja, kako kaže, manje važni.

Pupovac je istakao da je simboličnih gestova bilo i do sada, ali smatra da oni sami po sebi neće biti dovoljni ako se ne počne baviti onim što generiše nepoverenje između dve zemlje.

„Izvinjenja sama po sebi, bez konkretnih radnji koje će se odnositi na suđenja za ratne zločine, na nestale, na izbeglice, na manjine, na dogovor oko granice, dogovor oko sukcesije – bilo bi ponavljanje priče nakon koje bi se sutra stvari već mogle pokvariti“, rekao je Pupovac, prenosi Hina.

Na pitanje novinara u Hrvatskom saboru da li Vučić tokom posete Hrvatskoj treba da se izvini za svoj govor iz 1995. kada je došao u Glinu, Pupovac je kazao da su važnije praktične mere u rešavanju otvorenih pitanja od simboličnih gestova.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je ranije danas nakon sednice vlade da je predsednik Srbije Aleksandar Vučic dobrodošao u Hrvatsku, ali i da prvo očekuje da se, kako je rekao, izvini „zbog velikosrpske agresije“ na tu zemlju, prenela je Hrvatska radio televizija.

Pupovac kao najvažnije smatra da je poseta Vučića pripremljena i da su dogovoreni svi relevantni sastanci te da su i predsednica Hrvatske, premijer Andre Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uključeni u program posete.

To je garancija da poseta i razgovori mogu imati onu težinu koje bi teško mogli imati ako u to ne bi bili uključeni premijer Plenković i predsednik Sabora Jandroković.

„Bila bi velika šteta i međudržavna i međunarodna ukoliko bi se na bilo koji način propustila prilika da se razgovara o sređivanju hrvatsko-srpskih odnosa, od bilo kojeg od aktera, bilo sa srpske ili hrvatske strane“, rekao je Pupovac, prenosi Hina.

Ako se radi o akterima s hrvatske strane, dodao je, bez obzira na različite poglede i tajming, ključna stvar je da dođe do razgovora i usaglašavnja oko pretpostavki za dobru komunikaciju te zaustavljanja porasta animoziteta i konflitnih poruka koje produbljuju neprijateljstvo i šire nepoverenje. „Onaj koji bi hteo izbeći tu vrstu komunikacije, sam bi bio odgovoran za nastavak tako nečega“, poručio je Pupovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana