PSG najavio krivične postupke protiv Stefanovića i Ružića Tanjug

Objavljeno: 16.02.2018. 15:10 Izmenjeno: 16.02.2018. 22:28

Pokret slobodnih građana je danas najavio da će pokrenuti krivične postupke protiv ministra policije Nebojše Stefanovića i ministra državne uprave Branka Ružića zbog, kako kažu, neregularnosti sa biračkim spiskovima u Beogradu.

 

„Razlog je što je MUP nadležan za prijavu i odjavu prebivališta, a Ministarstvo za državu upravu za vođenje jedinstvenog biračkog spiska iz kojeg se posle vadi poseban birački spisak za Beograd, a onda dalje po opštinama“, rekao je šef pravnog tima PSG Aleksandar Olenik na konferenciji za novinare.

Kako kaže, oni su kao ministri odgovorni za zakonitost rada i postupanja celog ministarstva.

Olenik je podsetio da je PSG utvrdio da je od predsedničkih izbora u aprilu, pa do septembra i oktobra prošle godine utvrđeno veliko povećanje broja birača u pojedinim beogradskim opštinama – na Zvezdari za 10.183 birača, na Vračaru za 4.976 i u Mladenovcu za 2.588 novoupisanih birača.

„U odnosu na Zvezdaru, na Vračaru i u Mladenovcu od tada nema smanjenja tog broja birača, tako da je njihov broj i dalje povećan, a možda je sada i veći. Na Zvezdari je bilo upisano 10.183 novih birača, a nakon naše reakcije smanjeno za 10.406 birača. Postavlja se pitanje gde su nestali, što dovodi do osnovane sumnje da je došlo do protivzakonitog brisanja velikog broja birača“, rekao je Olenik.

On je naveo da opštine vode biračke spiskove odnosno ažuriraju ih na osnovu podataka MUP-a, koje vršsi upis i promenu prebivališta, zbog čega su se obratili svim policijskim stanicama na teritoriji Beograda i tražili podatke.

„Od svih 17 policijskih stanica nikada nismo dobili nijedan odgovor“, naveo je Olenik.

Predsednik Izvršnog odbora PSG Miloš Marković je rakao da sumnjaju da postoje manipulacije sa radom Gradske izborne komisije pošto je, kako kaže, meseca dana radila bez prisustva novinara i posmatračkih misija.

Predsednik Pravnog saveta Narodna stranke Vladimir Gajić je govoreći o sastavu GIK-a rekao da je po zakonu zabranjeno da bilo koja stranka ili koalicija ima većinu svojih članova, a da SNS od 15 članova ima pod svojom kontrolom 10 članova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana