Tramp i Merkel o NATO, migraciji, terorizmu… Tanjug

Objavljeno: 17.03.2017. 17:12 Izmenjeno: 18.03.2017. 17:46

Američki predsednik Donald Tramp preneo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da snažno podržava NATO, ali da saveznici moraju da „plate ono što duguju“.

Mnoge države duguju ogromne sume novca i ta situacija nije pravedna prema Sjedinjenim Državama“, rekao je Tramp na početku zajedničke konferencije za štampu sa Merkelovom u Beloj kući.

On je istakao da te države moraju da plate svoj deo kako bi dobile obećanje da će ih ostatak Alijanse braniti, prenosi AP.

Merkelova je rekla da ohrabruje Trampova podrška NATO i obećala da će Nemačka povećati svoj doprinos.

Tramp je pohvalio doprinos Nemačke u Avganistanu i borbi protiv terorizma Islamske države, a Merkelova se založila za zajedničku saradnju u Avganistanu i na traženju rešenja za Siriju i Irak.

Kada je reč o globalnim pretnjama, Tramp je istakao neophodnost da zaštiti SAD od „radikalnog islamskog terorizma“.

„Imigracija je privilegija, a ne pravo i bezbednost naših građana mora uvek da bude na prvom mestu“, rekao je Tramp.

Tramp Merkelovoj: Oboje nas je špijunirao Obama

Američki predsednik Donald Tramp je ponovio da ne optužuje Britaniju da ga špijunira nakon optužbi na račun jedne londonske obaveštajne agencije koje je njegov portparol naizgled podržao u njegovo ime.

Tramp se takođe našalio sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel tokom zajedničke pres konferencije u petak da imaju „nešto zajedničko“ kada se radio o prisluškivanju, sugerišući da za to treba kriviti administraciju njegovog prethodnika Baraka Obame, preneo je AFP.

Tramp je optužio Obamu da je naredio prisluškivanje Tramp tornja u Njujorku, podseća agencija.

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden je 2013. otkrio da mobilni telefon Merkelove prisluškuju američke službe.

Prvi susret Trampa i Merkelove

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u posetu Vašngtonu gde se prvi put sastaje sa novim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Merkelovu je u Beloj kući dočekao Tramp, a lideri su se posle rukovanja i poziranja uz osmeh pred kamerama, uputili ka Ovalnom kabinetu, prenosi AFP.

Na početku sastanka, Merkelova i Tramp će 15 minuta razgovarati u četiri oka – na predlog američkog predsednika, prenose nemački mediji uz napomenu da je to bila retka praksa kancelarke sa prethodnim šefovima Bele kuće Barakom Obamom i Džordžom Bušom.

Potom su planirani razgovori dve delegacije, i zajednička konferencija za štampu i večera.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana