Prvi predstavnik BiH u Evropolu iz Republike Srpske Tanjug

Objavljeno: 29.03.2021. 10:33 Izmenjeno: 29.03.2021. 10:33

U BiH je pokrenuta procedura upućivanja oficira za vezu u Evropsku policijsku službu (Evropol), a dogovor je da prvi predstavnik bude iz Ministarstva untrašnjih poslova Republike Srpske, izjavio je zamenik ministra bezbednosti u Savetu ministara Nedeljko Jović.

On je rekao da bi dalja opstrukcija međunarodne policijske saradnje dovela u pitanje vladavinu zakona, zbog nezakonite razmene ličnih podataka građana, što bi imalo razne negativne implikacije i po BiH, ali i po Evropol.

Jović je za Glas Srpske rekao da su naredni koraci za upućivanje oficira za vezu u sedište Evropola, uspostavljanje zajedničke kontakt tačke predstavnika, imenovanje koordinatora i dva zamenika iz različitih konstitutivnih naroda i nivoa organizovanja, kao i preseljenje zaštićene aplikacije „Sinea“ iz Direkcije u Ministarstvo.

Rekao da je za preseljenje tehnicke zaduženo Ministarstvo i Direkcija uz pomoć Delegacije EU u BiH.

Na pitanje koliko je BiH izgubila jer uspostavljanje zajedničke kontakt tačke, a time i pune saradnje sa Evropolom, traje duže uz velike probleme i blokade, Jović je ogovorio da šteta po ugled države postoji, jer su pojedinci i neke institucije dovodili u pitanje dogovorene i potpisane odluke, pogotovo u vreme složene bezbednosne situacije.

„Šteta može biti i mnogo veća jer su informacije razmenjivane nezakonito, među kojima su i lični podaci građana“, rekao je Jović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana