Prvi molitveni doručak u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 28.05.2016. 09:56 Izmenjeno: 29.05.2016. 08:56

Regionalni molitveni doručak, koji je okupio više od 200 ljudi iz sveta i regiona, kao i goste iz SAD, održan je danas u Beogradu, a zajednička poruka učesnika je da treba širiti mir i toleranciju i proširiti saradnju među državama.

Tema doručka je „Ljubi bližnjeg svog“ i to je još jedna inicijativa Srbije regionalno pomirenje i produbljivanje odnosa sa državama u regionu i svetu.

Regionalnom molitvenom doručku, koji organizuje Skupština Srbije, prisustvuju i predstavnici nemačkog Bundestaga, evropskog parlamenta, kao i predstavnici zemalja u regionu.

Potpredsednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Vladimir Marinković zahvalio je svima, a naročito gostima iz SAD.

„Ovo je jako važan događaj za Srbiju i region, a glavni cilj je da zajedno izgradimo mostove između država Zapadnog Balkana i naroda, i da izgradimo novu politiku pomirenja“, rekao je Marinković.

Kongresmen SAD Robert Aderholt izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva molitvenom doručku, podsetivši da je jedan takav održan u februaru ove godine u Vašingtonu.

„Hteo bih da prenesem pozdrave svih mojih kolega iz SAD. Tema doručka ‘Ljubi bližnjeg svog’ i naš clj je da danas razgovaramo o svemu što nas okuplja“, rekao je Adelhort.

Prema rečima ministra za rad, zapošljavanje boračka i socialna pitanja Aleksandra Vulina politika Srbije jeste da sa svojim susedima ima najbolju komunikaciju i dobre odnose, te da čitav region bude primer kako različiti narodi mogu da sarađuju i pronalaze zajedničke interese.

„Naš odnos prema susedima biće srdačan i otvoren. Sa velikim naporom smo postigli političku stabilnost, i mi smo primer kako ona dovodi do ekonomske stabilnosti. Tako ćemo nastaviti da se ponašamo“, poručio je Vulin.

On je je istakao da nema uspešne Srbije bez mirnog i stabilnog Balkana.

„Mi ćemo sve učiniti da Balkan bude baš takav“, rekao je ministar i dodao da se Srbija danas predstavlja u jednom dobrom svetlu.

Albanski poslanik Fatmir Mediju kaže da ništa dobro nije donelo ponašanje kada se upiralo prstom i kada smo jedni druge optuživali.

„Mi smo ovde da razgovaramo o saradnji i prosperitetu regiona. Nemamo budućnost ukoliko ne radimo zajedno i zato mi je veoma drago što sam u Beogradu i želeo bih da se ponovo vratim“, rekao je Mediju.

Doručak je organizovan u Palati Srbija, a učesnici doručkuju uz zvuke harfe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana