Proizvođači, otkupci, agronomi traže rešenje za malinu Tanjug

Objavljeno: 18.03.2017. 14:04 Izmenjeno: 18.03.2017. 14:04

Proizvođači, otkupljivači, agronomi, biće u radnoj grupi koja će se baviti pronalaženjem dugoročnog rešenja za proizvodnju i plasman maline, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je naglasio da ima dovoljno vremena, da je do berbe ostalo tri i po meseca, ali da se osim cene i plasmana moraju rešavati problemi vezani za sadni materijal, kako bi povećali kvalitet proizvodnje.

„Moramo fitosanitarno neke stvari da rešimo kako ne bi svaki deseti kamion koji ide u EU bio kontrolisan na Noro virus. Moramo da razvijamo nova tržišta na koja možemo da izvozimo“, rekao je Nedimović gostujući na RTS.

On je dodao da je srpski kvalitet maline dominantan, ali da je realnost da se u svetu razvijaju nove sorte koje su jeftinije, te da se mora raditi na isticanju geografskog porekla, isticanju kvaliteta.

„Važno je i da razvijemo skladišne kapaciterta, da može sva malina da se otkupi, smrzne i na kvalitetan način da se izveze“, naglasio je ministar.

On je ukazao da je u januaru i februaru ove godine izvozeno od 6.000 do 6.500 tona maline, što je u niovou prethodne godine, te da neće ostati velike količine kako se govori i da će to biti 20.000 do 25.000 tona.

Intervencija države i zaštitne mere, kako kaže, biće samo ukoliko dođe do potpunog poremećaja tržišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana