Pripadnik američke vojske ubijen u Somaliji Tanjug

Objavljeno: 05.05.2017. 15:44 Izmenjeno: 05.05.2017. 15:44

Vojska SAD saopštila je danas da je pripadnik njene službe ubijen u Somaliji u toku operacije protiv ekstremističke grupe Al Šabab u vreme kada SAD pojačavaju borbu protiv organizacija povezanih sa Al Kaidom.

 

Prema saopštenju afričke komande vojske SAD, član službe je ubijen u utorak u toku operacije u blizini Barija, oko 64 kilometra zapadno od prestonice Mogadiša.

Snage SAD izvodile su misiju savetovanja i podrške zajedno sa vojskom Somalije.

Obe države skorijih nedelja su najavile da će uložiti nove napore da se izbore protiv ektremističkih grupa.

Američki predsednik Donald Tramo je odobrio dodatne vojne operacije, uključujući agresivnije vazdušne napade, delove Južne Somalije smatrajući kao područja aktivnog neprijateljstva.

Zvaničnik somalijske obaveštajne službe, potvrdio je vojnu operaciju SAD i naveo da je helihopter snaga SAD napao skrovište Al Šababa u blizini prestonice sinoć i sukobio se sa ekstremistima.

Zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer mu nije bilo odobreno da govori za medije rekao je da je helihopter ostavio vojnike u blizini sela Dare Salam u pokušaju da uhvati ili usmrti ekstremiste u toj oblasti.

On je naveo da su ekstremisti pružili snažan otpor vojnicima.

Novi predsednik Somalije Mohamed Abdulahi Mohamed, prošlog meseca je najavio novu ofanzivu protiv Al Šababa koji se nalazi u Somaliji, ali je preuzeo odgovornost za velike napade i u drugim delovima istočne Afrike.

Al Šabab koji je proteran iz Mogadiša godinama unazad i nastavlja da izvodi smrtonosne napade tu, zavetovao se da će pojačati nasilje kao odgovor na Trampov i Mohamedov potez, navodi agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana