Počela primena novih odredbi Zakona o izvršenju Studio B

Objavljeno: 02.01.2020. 13:06 Izmenjeno: 03.01.2020. 10:07

Počela primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju, prema kojima vlasnik više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže za TV IN da su to najvažnije novine zakona kojima se postiže srazmera između potraživanja i dugovanja, odnosno imovine dužnika na kojoj se sprovodi izvršenje.

Novim zakonom o izvršenju i obezbeđivanju uvedeni su limiti zabrana izvršenja na plati, zaradi i penziji, a predviđene su i promene zaštićenog iznosa za naplatu potraživanja, u cilju jačanja socijalne komponente Zakona i zaštite ekonomski slabih slojeva stanovništva. Ministarka Pravde Nela Kuburović navodi da se tim zakonom uvodi i elektronsko nadmetanje za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, elektronska oglasna tabla, a posebno su pooštorena pravila o postupanju javnih izvršitelja i njihova odgovornost.

Ministarka ističe da sve te izmene imaju za cilj smanjenje troškova u izvršnim predmetima, što je dovelo i do smanjenja naknada za javne izvršitelje, kroz izmenu Javnoizvršiteljske tarife koja takođe počinje da se primenjuje od 1. januara.

Izmenama zakona o izvršenju i obezbeđivanju duplo su produženi rokovi zastarelosti za gonjenje javnih izvršitelja.

Pocela primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju, prema kojima vlasnik vise nece moci da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana