Prezentovane namene i karakteristika helikoptera Kamov tanjug

Objavljeno: 26.10.2022. 14:27 Izmenjeno: 26.10.2022. 14:27

Helikopter Kamov Ka-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima.

foto tanjug

 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, prisustvovali su prezentovanju namene i karakteristika helikoptera Kamov Ka-32A11BC.

Srpski ministar unutrašnjih poslova i ruski ambasador su iz kule sa Beograda na vodi posmatrali prikaz sposobnosti helikoptera Kamov Ka-32 za gašenje požara i uverili se u kapacitete i visoku efikasnost ovog helikoptera, saopštio je MUP.

„Zahvaljujući neutralnoj poziciji Srbije, zahvaljujući samostalnoj i nezavisnoj politici koju vodi Aleksandar Vučić, zahvaljujući tome što Srbija čuva svoje prijateljstvo sa Rusijom, ali i zahvaljujući dobroj i stabilnoj ekonomskoj situaciji države, Ministarstvo unutrašnjih poslova od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara Kamov Ka-32, koji je specijalizovan za gašenje požara na visokim objektima“, kazao je Vulin.

„Sve što je moglo da doprinese većoj i boljoj zaštiti naših građana i imovine, mi smo obezbedili u protekle dve godine, a evo od danas Republika Srbija je i jedina zemlja u regionu koja ima tu mogućnost i snagu da se izbori brzo i efikasno sa požarima na najvišim objektima“, poručio je ministar Vulin.

Istakao je da je ponosan na to što MUP Srbije od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara Kamov.

„Po prvi put je na raspolaganju Republici Srbiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova oprema za horizontalno gašenje požara. Srbija i Beograd se munjevito razvijaju i grade, imamo značajan broj novoizgrađenih višespratnica, solitera. I zato, u slučaju nastanka velikog požara na visokim zgradama ili na nepristupačnom terenu Sektor za vanredne situacije zajedno sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije od danas imaju mogućnost da efikasnije i brže reaguju. Nabavkom Kamova Sektor za vanredne situacije od danas može da dejstvuje iz vazduha i da pomogne svojim snagama koje dejstvuju sa zemlje“, kazao je Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da nabavka Kamova predstavlja značajno viši stepen zaštite srpskog naroda i Srbije od požara, te da će naša država, baš kao i mnogo puta do sada svakoj zemlji regiona pružiti pomoć u borbi protiv požara kada je zatraži. „Spasavali smo naše građane, njihovu imovinu, naše šume, našu prirodu. Ali, bili smo tu i za sve naše komšije kojima je pomoć bila potrebna. Imena naših vatrogasaca-spasilaca se s poštovanjem i zahvalnošću pominju i u bratskoj Republici Srpskoj, ali i u Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. Nabavkom Kamova bićemo još snažniji i bolji u borbi protiv požara, i naravno, uvek smo spremni da pružimo pomoć svima kojima bude bila potrebna“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Helikopter Kamov Ka-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima, kapaciteta podveznog vedra od pet tona vode sa mogućnošću rada mlaznicom koja omogućava horizontalno gašenje požara na visokim objektima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana