Sahrana Marka Nikolića 5. januara na Novom groblju Tanjug

Objavljeno: 03.01.2019. 11:28 Izmenjeno: 04.01.2019. 22:07

Poznati srpski glumac Marko Nikolić preminuo je u 73. godini. Bard srpskog glumišta, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu biće sahranjen 5. januara na Novom groblju, najavio nacionalni teatar. Otišao je veliki glumac, lafčina, gorda ljudska pojava, izjavile njegove kolege.

Opelo počinje u 14 sati, a sahrana je u 14.30 časova, dok će datum i vreme komemoracije biti naknadno objavljeni.

Marko Nikolić rođen je u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Tokom duge i veoma bogate karijere snimio je oko sto filmova i televizijskih serija, a pred kamere je prvi put stao 1967. godine epizodnom ulogom Pitomca u ratnoj seriji „Letovi koji se pamte“, u režiji Nikole Tanhofera.

Dve decenije kasnije, ogromnu popularnost i naklonost publike stekao je briljantnom interpretacijom čestitog i dobrodušnog oca porodice Dragiše Gige Popadića u TV seriji „Bolji život“ (1987-1991), ali i ulogom Karađorđa u seriji „Vuk Karadžić“ (1987-1988).

Vođu Prvog srpskog ustanka maestralno je tumačio i u filmu „Karađorđeva smrt“, kao i predstavi „Vožd Karađorđe i knjaz Miloš“.

Na sceni matičnog Narodnog pozorišta, čiji je stalni član postao 1970. godine, osim te, ostvario je još niz nezaboravnih uloga od kojih se posebno izdvajaju Nikolaj Rostov („Rat i mir“), Henri (Ričard Treći), Serdar Janko („Gorski vijenac“), Aleksa Žunjić („Sumnjivo lice“), Grof Cezar fon Muk („Mefisto“), Ljubomir Vulović („Apis“), Baron („Na dnu“), Jaša Tomić („Je li bilo kneževe večere“), Džordž, vojvoda od Klorensa („Ričard Treći“), Lebedev („Idiot“), Sokolović („Izbiračica“), Dorn („Galeb“), Berald („Uobraženi bolesnik“), Šimurina („Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“)…

U njegove antologijske pozorišne uloge, svakako se ubraja i lik Abela Znorka u “Zagonetnim varijacijama”, po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Božidara Ðurovića.

Za rolu u toj kultnoj duodrami, zasnovanoj na neobičnom ljubavnom trouglu i inspirisanoj istoimenom kompozicijom Edvarda Elgara, a koju je sa kolegom Borisom Pingovićem (Erik Larsen) od premijere 2. maja 1998. godine odigrao 293 puta na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima, dobio je i prestižno glumačko priznanje – Nagradu „Raša Plaović“.

Predstava „Zagonetne varijacije“ poslednji put bila je na repertoaru 15. juna 2015.

O maestralnoj glumi Marka Nikolića u toj ulozi, svedoče i reči autora komada, slavnog francuskog pisca Šmita, koji mu je rekao da mu se njegovo izvođenje lika Abela Znorka više svidelo od interpretacije čuvenih glumaca svetske reputacije Alena Delona i Donalda Saderlenda.

Nikolić je ostvario veoma upečatljive uloge i u filmovima „Devojački most“ (Marko), „Užička republika“ (Klaker), “Boško Buha” (Puškar), „Petrijin venac“ (Dobrivoje), „Gluvi barut“ (Mrki), „Dnevnik uvreda 1993“ (Stefan Nikolić), „Terasa na krovu“ (Ratko), „Kordon“ (Zmaj), Atanas Božić („Montevideo, Bog te video“), Milisav Janjić – stari („Za kralja i otadžbinu“)…

Za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu, 2012. godine dobio je Nagradu „Pavle Vuisić“.

Ostvario je i veoma zapažene uloge i u serijama “Doktorka na selu” (Sekretar Radiša), „Svetozar Marković“ (Adam Bogosavljević), „Šesta brzina“ (Gastarbajter), „Srećni ljudi” (Velimir Bata Šejn Davidović), „Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), “Gore dole” (Damjan Danković Džoks), „Jagodići“ (Mate), „Budva na pjenu od mora“ (Ðed Joko), „Senke nad Balkanom“ (Luka Pletikosić), „Komšije“ (Živojin)…

Poslednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama „Pogrešan čovek“ (Lazar Crnković) i „Žigosani u reketu“ (Deda Miša).

Osim pomenutih priznanja, za svoja glumačka ostvarenja dobio je brojne staleške nagrade, a pre nepunih godinu dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio mu je Zlatnu medalju za zasluge.

Visoko priznanje, koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima, Nikolić je primio 14. februara na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Nikolić je preminuo 2. januara u 73. godini.

 

Vukosavljević: Nikolić odigrao mnoge uloge za pamćenje

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća povodom smrti glumca Marka Nikolića, u kome je istakao da je srpsko glumište ostalo bez još jedne markantne pojave.

„Otišao je glumac koji je odigrao mnoge uloge za pamćenje“, napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća porodici i mnogobrojnim poštovaocima istaknutog dramskog umetnika.

Marko Nikolić u svesti mnogih ostaje najpre, prema rečima Vukosavljevića, kao glumac koji je u TV mediju oživeo lik Karađorđa, nakon dugog perioda bez ključnih tema iz srpske istorije.

„I oživeo ga je s punom glumačkom merom. I u drugim likovima spajao je snagu i senzibilnost, figure koje smo mogli prepoznati oko sebe i zavoleti. Bio je oličenje tzv. našeg čoveka, ali i tumač složenih i nijansiranih dramskih rola. Srpsko glumište ostaje bez još jedne markantne pojave koja je obeležila decenije iza nas u teatru, na filmu i televiziji“, naveo je ministar Vukosavljević.

 

Otišao je veliki glumac, gorda pojava i lafčina

Otišao je veliki glumac, lafčina, gorda ljudska pojava, kazali su Tanjugu Vojislav Brajović, Boban Jevtić i Gorica Popović povodom smrti glumca Marka Nikolića.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, ističe da će Marko Nikolić za široku publiku ostati upamćen pre svega kao TV lice.

„Generacije će ga pamtiti po nezaboravnim ulogama koje je ostvario u televizijskim formatima. Na neki način uspeo je da u svakoj svojoj TV ulozi bude ono što Englezi nazivaju “everyman“, jedan od nas, komšija, brat, otac, suprug, jednostavno rečeno, deo porodice. Taj nivo popularnosti mogu da dosegnu samo najveći. Nema sumnje da nas je napustio veliki glumac“ kazao je Jevtić.

Glumac Vojislav Barjović napominje da je otišo njegov klasić sa FDU.

„Napustio nas je moj Markić… Studirali smo zajedno… Marko je bio jedna gorda pojava, lafčina, odličan glumac i čovek. Odlaze polako velikani i čini mi se da o njima sada govorimo kako je trebalo to da činimo dok su bili živ“, kazao je Brajović.

Glumica Gorica Popović podseća na svoje veliko prijateljstvo s Markom Nikolićem.

„Voleo je da zapeva u dobrom društvu… Bio je lafčina, zabavan i dobar čovek i naravno izuzetan glumac… Provela sam radni vek uz njega. Pitala sam ga nedavno da nam se pridruži u predstavi “Brod plovi za Beograd“ koji tradicionalno igramo pred novogodišnje praznike, ali kazao mi je da jedva govori. Bio je to naš poslednji razgovor“, kazala je Popovićeva.

Reditelj i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić kazao je da je bila privilegija raditi s Markom Nikolićem.

„Marko je svojim ulogama obeležio televizijske serije “Vuk Karadžić“ i “Bolji život“. Bio je odličan glumac koji je nosio pozorišne predstave u kojima je igrao“, kazao je Bradić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana