Preminuo direktor Republilkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević tanjug

Objavljeno: 25.05.2024. 11:40 Izmenjeno: 25.05.2024. 14:46

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević preminuo je jutros, potvrđeno je Tanjugu. Kovačević je bio direktor Republičkog zavoda za statistiku od 2015. godine. Kovačević je rođen 24. avgusta 1952. godine u Kazancima (Gacko), a osnovnu školu je završio u Nikšiću, gimnaziju u Gornjem Milanovcu. Diplomirao je na Matematičkom fakuletu u Beogradu na odseku za […]

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević preminuo je jutros, potvrđeno je Tanjugu. Kovačević je bio direktor Republičkog zavoda za statistiku od 2015. godine.

Kovačević je rođen 24. avgusta 1952. godine u Kazancima (Gacko), a osnovnu školu je završio u Nikšiću, gimnaziju u Gornjem Milanovcu. Diplomirao je na Matematičkom fakuletu u Beogradu na odseku za matematiku, opšti smer i matematičke strukture 1976. godine. Iste godine upisao je postdiplomske studije iz oblasti statistike pri Ekonomskom fakuletu u Zagrebu u organizaciji Saveznog zavoda za statstiku i angažmana (profesora i programske asistencije) Indijskog statističkog instituta u Kalkuti. Magistarski rad pod naslovom „Efekat popisivača“ odbranio je 1978. godine i stekao zvanje magistra ekonomije iz oblasti statistike. Za zamenika direktora Republičkog zavoda za statistiku Srbije postavljen je 2003. godine, sa zadatkom harmonizacije i unapređenja statističkog sistema, a postavljen je ponovo na isti položaj 2011. godine. U tom svojstvu presudno je doprineo uspostavljanju i utemeljenju Sistema nacionalnih računa kao i odgovarajuće analitičke infrastrukture i kadrovskog potencijala za potrebe korisnika, a pre svega nosilaca ekonomske politike.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti direktora Republičkog zavoda za statistiku dr Miladina Kovačevića, u kojem se kaže:

„Sa tugom sam primio vest o smrti dr Miladina Kovačevića, jednog od najvećih stručnjaka u oblasti statistike i uvaženog člana najrelevantnijih globalnih organizacija i instituta u ovom domenu.

Veliki erudita i patriota, perfekcionista u svakom poslu, dr Kovačević je postavljao pred sebe i svoje zaposlene najviše standarde, bez obzira na zadatak koji je bio pred njima. Zaljubljenik u preciznost matematike, postepeno je širio oblasti statističkih ispitivanja, a neke od analiza i projekcija koje se odnose na budućnost naše zemlje i po nekoliko decenija unapred, svedoče o njegovoj viziji Srbije, koju je voleo više od svega.

Dr Kovačević je bio i jedan od retkih vrhunskih stručnjaka koji je rukovodio najtežim i najopsežnijim statističkim akcijama u vreme raspada bivše Jugoslavije, kada je stručno, odgovorno i profesionalno, bez obzira na početak ratnih sukoba, završio posao u gotovo nemogućim uslovima.

Dostojanstveno je podnosio i sramne verbalne, ali i fizičke napade onih kojima su čast, ljudskost i profesionalizam nepoznate kategorije. Kao naučnik svetskog glasa, nastavio je pošteno i savesno da obavlja svoje odgovorne dužnosti na poslu kojem je bio posvećen iskreno i do kraja, kao što je bio odan i svojoj Srbiji.

Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima dr Miladina Kovačevića. Neka počiva u miru“, navodi se u saučešću predsednika Vučića.

Predsednik Vlade Miloš Vučević izrazio je  saučešče porodici povodom smrti direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladina Kovačevića i poručio da je Srbija izgubila velikog stručnjaka. „Napustio nas je veliki radnik, posvećeni stručnjak i patriota. Izražavam saučešće porodici i prijateljima. Miladine, hvala za sve što si učinio za Srbiju. Nećemo te zaboraviti“, napisao je Vučević na svom Instagram nalogu. Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević preminuo je jutros u 71. godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana