Novi uređaj za pomoć slepim i slabovidim osobama Tanjug

Objavljeno: 03.07.2019. 15:17 Izmenjeno: 03.07.2019. 21:10

U kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti izraelska kompanija „OrCam“ danas je predstavila uređaj „OrCam My Eye“ koji pomaže slepim, slabovidim i osobama s dislekcijom. 

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Prvi korisnik ovog uređaja u Srbiji biće učenica Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“, koja je danas dobila i kratku obuku o korišćenju uređaja koju su na sastanku radno nazvali „Kompjuterski vid“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankcija Janković rekla je da je sledeći zadatak da se izvrši analiza postojećih propisa i podzakonskih akata koji se odnose na korišćenje ovakvih pomoćnih sredstava

Ona je dodala da je potrebno i da s Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja razgovara o tome šta bi moglo da se uradi da što više ovakvih uređaja stigne u Srbiju.

Predstavnik kompanije „OrCam“ Elad Šerfati objasnio je da je ovaj uređaj veoma mali, dizajniran kao blutut slušalica, težine 22 grama i može da se nakači na svake naočare.

Osoba koja koristi ovaj uređaj treba prstom da pokaže na dokument/stvar koju želi da pročita, a postoji mogućnost da zaustave čitanje, objašnjava Šerfati i dodaje da je pored toga moguće da uređaj identifikuje osobu koja se nalazi ispred, a kada izgovori njegovo ime, uređaj će ga upamtiti.

Ovaj uređaj je dostupan u 48 zemalja i preveden je na 25 jezika.

Ukoliko ideja o dostupnosti ovog uređaja zaživi u Srbiji, kaže Šerfati, do kraja godine je moguće da se softver prebaci i na srpski jezik.

Direktorka škole „Veljko Ramadanović“ Radmila Laban rekla je da je uređaj „OrCam MyEye“ najbolji način da se deci, ali i odraslima koji imaju problema sa vidom, olakša život.

Predstavnici kompanije „OrCam“ objasnili su i da sam uređaj štiti privatnost osobe koja ga koristi i da ukoliko neko čita osetljive dokumente, uređaj će ga pročitati za njega i nakon toga ga odbaciti, tako da je puna privatnost zagarantovana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana