Vučiću najviše priznanje austrijske privrede Tanjug

Objavljeno: 01.02.2018. 20:09 Izmenjeno: 02.02.2018. 09:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas zvaničnu posetu Beču sastankom sa predsednicima Privredne komore Austrije i austrijskim poslovnim ljudima i privrednicima koji već rade u Srbiji ili su zainteresovani za investiranje u našoj zemlji.

Na sastanak sa srpskim predsednikom došlo je 50 austrijskih privrednika iz velikih kompanija.

Na početku sastanka predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio je predsedniku Vučiću „Veliku počasnu zlatnu medalju“, najviše priznanje austrijske komore, kao priznanje za izvanredne zasluge za austrijsku privredu.

Predsednik Vučić doputovao je danas popodne u zvaničnu posetu Austriji, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena.

On će sutra, kako najavljuju iz kabineta predsednika Austrije, biti dočekan sa vojnim počastima ispred palate Predsedništva Austrije, nakon čega je planiran razgovor u četiri oka šefova dve države.

Slede razgovori predsednika Austrije i Srbije uz prisustvo delegacija dve zemlje, a po završetku sastanka Van der Belen i Vučić će se obratiti medijima.

Predsednik Srbije sastaće se u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a nakon sastanka predviđeno je takođe zajedničko obraćanje medijima.

Na kraju posete predsednika Srbije Beču planiran je sastanak sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.

Glavna tema razgovora šefa srpske države sa austrijskim domaćinima, pored bilateralne saradnje, biće, kako je najavljeno, i situacija u regionu i pre svega približavanje Srbije EU.

Lajtl:Vučić učinio mnogo,Vučić:Čast zbog priznanja

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio je večeras u Beču predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću najviše priznanje austrijske privrede, „Veliku počasnu zlatnu medalju“, istakavši da je učinio mnogo za svoju zemlju, region, ali i partnerstvo sa Austrijom i Evropom.

Predsednik Vučić rekao je da mu je velika čast što dobija ovo značajno priznanje.

„Ovo je velika čast i priznanje za mene i znači još veću odgovornost u budućnosti. Budite uvereni da ću učiniti najbolje što mogu da očuvamo put Srbije u EU, ali i dalje pospešujemo saradnju sa Austrijom. Bićemo lojalni i poudzan partner Austrije“, naglasio je Vučić u obraćanju austrijskim privrednicima.

Rekao je i da je, kada je sa Lajtlom pre više godina počeo da priča o saradnji, trgovinska razmena bila manja od 650 miliona evra, a sada je više od milijardu evra.

„Ima i sve više investitora iz Austrije koji dolaze u Srbiju. Sproveli smo mnoge reforme u proteklo vreme, smanjili deficit, i dve godine za redom imamo suficit, smanjili smo javni dug sa 77 odsto BDP-a na 57, i dalje se smanuje. Uspeli smo da smanjimo i stopu nezaposlenosti sa 25,9 odsto na 12 procenata“, ukazao je Vučić.

Takođe je preneo da je Srbija prošle godine uspela da privuče 52 odsto direktnih stranih investicija celog Zapadnog Balkana, tri puta više od Hrvatske koja je članica EU.

Rekao je da mu se čini da je mnogo toga urađeno zahvaljujući tome što je naučeno od Lajtla i drugih prijatelja.

Lajtl je, prilikom uručenja, rekao da je „Velika počasna zlatna medalja“ najviše priznanje koje postoji u Privrednoj komori, priznanje koje će on, kako je kazao u šali „dobiti kada nekad bude otišao u penziju“.

„Pre početka Olimpijskih igara vi dobijate zlatnu medalju. Kada odem, jednog dana, u penziju dobiću istu. To je najviše priznanje koje imamo da uručimo. Ponosni smo na ono što ste uradili za svoju zemlju, region, ali i partnerstvo sa Austrijom i Evropom“, podvukao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana