Poklon Rusije u oklopnim vozilima povećava gotovost VS Tanjug

Objavljeno: 29.07.2019. 10:11 Izmenjeno: 30.07.2019. 10:29

10 oklopnih vozila, koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Rusije, znatno će podici borbenu gotovost naših vojnih snaga, kaže predsednk Vučić i najavljuje da će do kraja godine iz Rusije stići i drugo naoružanje koje je Srbija kupila ili
koje je Rusija donirala.

foto Tanjug

Vučić izrazio je veliku zahvalnost Ruskoj federaciji i njenom rpedsedniku Vladimiru Putinu na 10 oklopno-izviđačka vozila BRDM 2, koje je Vojska Srbije dobila na poklon i podvukao da se ne radi o starim vozilima, već o novijem modelu, koji je Rusija modernizovala.

„Ova vozila su važna za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i imaju preventivno dejstvo. Mi nemamo nikakvih osvajačkih planova“, rekao je Vučić u razgovoru sa pripadnicima kopnenog roda Vojske Srbije u Nišu, na prezentaciji novih BRDM 2 i istakao da ta vozila znatno dižu borbenu gotovost naših vojnih snaga.

Obilazeći dobijena vozila, u društvu sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, Vučić je zamolio ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka da prenese zahvalnost predsedniku Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu za veliku podršku koju su pružili Srbiji.

„Hvala Putinu i Šojguu na ogromnoj podršci rodu kopnene vojske Srbije. To je ogromna podrška za naše izviđačke jedinice. Ovaj poklon snažni našu gotovost“, rekao je on.

On je, osvrnuvši se na kritike da je Srbija navodno dobila vozila iz 1962.godine, kazao da se ne radi o „starinskom oružju“, kako neki tvrde, već da smo dobili gotovo potpuno nova vozila, koja imaju veću zaštitu, panoramski nišan i koja mogu da pucaju u pokretu, što Vojska Srbije do sada nije imala mogućnost.

Preneo je da u vozilu posada od pet pripadnika može da izdrži 24 sata, dodajući da je to vrhunsko izviđačko vozilo.

Vučić je istakao i da se radi o poklonu Ruske federacije i Putina, što građani Srbije treba da znaju. „Nismo ništa platili. Ponosan sam i srećan. Hvala bratskom ruskom narodu i ruskoj državi. Pošto je trenutno moderno da se govori protiv Putina, ja neću biti moderan i zahvaljujem se predsedniku Rusije“, poručio je on.

Istakao je da su Rusi izradili odlično vozilo za sebe za najteže moguće uslove, iz kojeg se može pucati u pokretu, i neprijatelj videti svih 360 stepeni.

Ukazao je da su Rusi kompletnu modernizaciju vozila izvršili i u to uložili veliki novac.“Ovo je vozilo koje ima upotrebnu vrednost, koje na ozbiljan način povećava našu borbenu gotovost“, uveren je on.

Upitan kada ćemo da dobijemo preostalih 20 vozila BRDM izrazio je uverenje da ćemo i njih još 10 tenkova dobiti do kraja godine, ukazujući da su i ova oklopna vozila stigla i protiv protivljenja mnogih.

Ponovio je danas da vojnicima, a tako i oficirima, sledi značajno povećanje plata i ove godine, a veruje da će to biti slučaj i sledeće, jer država stalno snaži.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je izrazio zahvalnost Vučiću zbog njegovog čvrstog stava u korist razvoja rusko-srpskih odnosa i saradnje.

„Rusija je spremna i biće spremna, i predsednik Putin je to rekao, za vojnu i vojno-tehničku saradnju sa Srbijom polazeći od toga da jačanje oružanih snaga i operativne sposobnosti predstavlja neotuđivi deo suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Hvala. Nastavićemo u ovom pravcu“, rekao je Bocan-Harčenko.

Jedan od ruskih tehničara koji pomažu srpskoj vojsci na puštanju u upotrebu pristiglih vozlila kaže da su Srbi i Rusi bratski narodi i da su za braću spremni da učine sve.

„Za slovensko bratstvo i prijateljstvo spremni smo na sve. da podržimo i ojačamo borbenu gotovost ne samo anše zmelj engo i drugih. Mi smo braća“, rekao je on predsedniku Srbije.

Vučić je odgovorio: „Sve ste lepo rekli. Hvala još jednom i sve najlepše vam želim“.

Kako i kuda su došla vozila – naša je stvar

Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija uspela da dopremi 10 oklopno-izviđačka vozila BRDM 2 iz Rusije poštujući međunarodno pravo.Na pitanje kako je Srbija „razbila blokadu“, pošto su Rumunija i Bugarska, „po nalogu NATO“, zabranile prolaz vozilima, Vučić je rekao: „Kako i kuda su došla – naša je stvar“.
Istakao je da su vozila, koja su poklon Ruske Federacije, dopremljena u skladu sa zakonom i dogovorom sa Moskvom.

Očekujemo i naručene ruske helikoptere…

Vučić je istakao da Srbija očekuje isporuku ukupno sedam ruskih helikoptera MI 35 i MI17.

Predsednik je naveo da se očekuje da još nešto stigne kao donacije Rusije, ali i ono što je Srbija naručila i platila, a to su helikopteri, pre svega – četiri MI 35, kao i tri MI 17.

Vučić je rekao da je MI 17 možda i najbolji helikopter koji postoji.“Mi ćemo ih upotrebiti za prevoz jedinica i interevencije, gde god se dešava nešto gde je nepohodna hitna intervencija. Već smo ih kupovali, i kupovaćemo“, rekao je Vučić.

On je ukazao da helikopteri MI 35 imaju ogromnu vatrenu moć, „zastrašujuću“, posebno kada rade u parovima.

Vučić je ponovio da je Srbija zahvalna Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM2, koja su poklon Vojsci Srbije, te dodao da se očekuje da nam iz Rusije stignu i helikopteri MI 35 i MI17, koji su naručeni i plaćeni.
„Ponosan sam na našu vojsku, na ljude koji uvek služe Srbiji i štite Srbiju.

Takođe, ukazao je da domaća namenska industrija proizvodi moderne rakete, kod kojih je od sedam do 10 puta brže izletanje, tako da vozilo može brže da ih ispali i što pre se skloni od neprijatelja.
„To je nešto od velikog značaja za zemlju, to radi naša Prva Petoletka“, rekao je Vučić.

„Još jednom – veliko hvala Putinu, i vama ambasadore i molim vas da preneste zahvalnost i minsitru Šojguu“, obratio je predsednik ambasadoru Bocan-Harčenku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana