Predsednik Vučić čestitao Hanuku rabinu Asielu i pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji

Objavljeno: 07.12.2023. 14:26 Izmenjeno: 07.12.2023. 16:36

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom jevrejskog praznika Hanuka, uputio je danas čestitku rabinu Isaku Asielu i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji. „Srdačno Vam čestitam veliki praznik Hanuku. Želim iskreno da slavlje Hanuke plemenitom svetlošću obasja praznične dane, inspirišući nas na spomen i sećanje na istinske vrednosti na kojima počivaju naša duhovnost, kultura i civilizacija“, […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom jevrejskog praznika Hanuka, uputio je danas čestitku rabinu Isaku Asielu i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Srbiji. „Srdačno Vam čestitam veliki praznik Hanuku. Želim iskreno da slavlje Hanuke plemenitom svetlošću obasja praznične dane, inspirišući nas na spomen i sećanje na istinske vrednosti na kojima počivaju naša duhovnost, kultura i civilizacija“, naveo je Vučić u čestitki. Predsednik Srbije je izrazio veru da su „vrednosti pomirenja, pokajanja i praštanja, utkane u dela i slavu naših predaka, u njihovu borbu i heroizam, u njihovu mudrost i strpljenje, i danas pravci stremljenja ka izgradnji mira i punog međusobnog poštovanja“. „Želim da, sledeći tragove predaka, smelo i uzdignute glave nastavimo da hodamo prema budućnosti, doprinoseći posvećeno svakoga dana dobrobiti, istinskom razvoju i napretku Republike Srbije i svih ljudi dobre volje i plemenite namere. Čestitajući praznik neka Vas vode mir, radost i svako dobro“, naveo je Vučić u čestitki.

Sa zalaskom sunca danas počinje jevrejski praznik svetlosti Hanuka ili Hag haurim, poznatiji kao i praznik slobode i svetlosti i trajaće osam dana, sve do zalasku sunca u petak 15. decembra. Jevreji Hanuku slave u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat, odnosno oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere. Predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad grčko-asirijskom vojskom, predvođenom Antiohijem Četvrtim, kao i posvećenja Drugog Hrama, koji je prema predanju, bio oskrnavljen. Posle trogodišnje borbe, Hram je oslobođen, a Jevreji su u njemu ponovo počeli da praktikuju svoju religiju. Hanuka se proslavlja osam dana i u znak sećanja na sva čuda koja su se prema predanju dogodila. Jevreji u svojim domovima pale osam sveća na osmokrakom svećnjaku, sa dopunskim, devetim krakom za svećicu na sredini svećnjaka, poznatim pod imenom menora za Hanuku ili hanukija. Prvog dana se pali jedna sveća, a svakog sledećeg jedna više, sve do poslednjeg dana kada se pali osam sveća. Paljenje sveća na svećnjaku predstavlja centralni čin proslave Hanuke i podseća na čudo koje se prema predanju dogodilo. U vreme ponovnog osvećenja, po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u jevrejski Hram, vladala je nestašica ulja i bilo ga je tek toliko da obezbedi svetlost za jedan dan. Predanje govori da je ulje nastavilo da gori ukupno osam dana, pa se zbog toga Hanuka uvek slavila osam noći. Hanuka je porodični praznik koji se prema običajima proslavlja uz priču, jelo, pesmu. Običaj je da deca za osam dana dobiju osam poklona, koji ne moraju da budu skupi i predstavalju mali znak pažnje. Prema solarnim kalendarima, kakav je i gregorijanski po kojem se vreme računa i u Srbiji, Hanuka svake godine počinje drugog datum, iako prema jevrejskom kalendaru, zasnovanom na lunisolarnom principu, svake godinje počinje istog datuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana