Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poruku ranjenim dečacima kod Štrpca. tanjug

Objavljeno: 07.01.2023. 08:44 Izmenjeno: 08.01.2023. 10:28

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poruku ranjenim dečacima kod Štrpca. „Da si živ i zdrav Stefane. I u Hilandaru se svi za tebe molimo. Hristos se rodi!“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav uz fotografiju ranjenog dečaka koji se oporavlja u bolnici. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je u […]

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je poruku ranjenim dečacima kod Štrpca. „Da si živ i zdrav Stefane. I u Hilandaru se svi za tebe molimo. Hristos se rodi!“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav uz fotografiju ranjenog dečaka koji se oporavlja u bolnici.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je u Zvečanu sa porodicama uhapšenih Srba Katarinom Adžić, Suzanom Trajković, Predragom i Suzanom Pantić. On je na Fejsbuku naveo da im je preneo podršku predsednika Aleksandra Vučića, države Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ponudio im dodatnu pomoć. „Tu smo da se zajedno borimo za svakog našeg čoveka, rame uz rame i nastavićemo to da činimo zajedno jer samo tako smo dovolјno snažni da se odupremo svim poteškoćama. Znam da je Katarini i Suzani teško, jer ovaj Božić provode bez svojih najmilijih, ali predaja nije opcija!“, napisao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da mu je Aljbin Kurti zabranio da poseti povređene srpske dečake Miloša i Stefana u bolnici u Gračanici. “Iako sam zatražio da mi bude omogućena poseta ranjenima, naišao sam na blokadu. Niko ne može sprečiti istinu o stradanju naše dece! Jesu li to evropske tekovine”, napisao je Petković na Tviteru.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da ranjavanjem dečaka Priština šalje poruku da Srbi nisu dobrodošli, te da je pokušaj ubistva srpske dece mrlja na obrazu međunarodne zajednice. On je za RTS rekao da nažalost i ovaj Božić srpski narod provodi sa gorkim ukusom zbog jučerašnjeg ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića. Petković je ranjenim dečacima poželeo dobro zdravlje i oporavak. „Oni su dobro. Stefan je u KBC u Gračanici, Miloš se nalazi kod kuće, sam Bog ih je spasao. Juče na Badnji dan Albanac je pucao na našu decu samo zato što su nosili badnjak“, rekao je on. Kako je ocenio srbomrzačka politika dovodi do sve većeg broja incidenata, te ne da mira ni na najveće praznike. „Priština šalje poruku da Srbi nisu dobrodošli. Ja sam ispred doma Srećka Sofronijevića koji je ranjen pre nekoliko godina, po istom rukopisu ranjeni su i sada dečaci. Država će učiniti sve jer život svakog deteta je crvena linija i svetinja“, rekao je on. Govoreći o odgovoru KFOR-a na zahtev Srbije za vraćanje 1000 pripadnika snaga bezbednosti na KiM koji je sinoć stigao, Petković je rekao da su predstavnici Vojske preuzeli odgovor komandanta KFOR-a i da je interesantno da nam je odgovor upućen maltene na Božić. Petković je rekao da mu nisu dozvolili da poseti dečake u Gračanici, da je od Prištine zatražio da ih poseti, ali da je Kurti zabranio. „Oni ne govore o napadu na Srbe nego o napadu na nekakve kosovske državljane. Ceo svet mora da osudi ovaj incident. Pokušaj ubistva naše dece je mrlja na obrazu međunarodne zajednice. Upravo zbog toga je upućen zahtev Kforu da dozvoli povratak do 1000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na KiM“, rekao je Petković.

Da su Srbi pucali na Albance svet bi se digao na noge, saopštio je Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke upitavši sve strane faktore na KiM da li se u njihovim državama i gradovima puca na decu na Badnjak, Božić ili Ramazan i šta će preduzeti povodom ranjavanja srpske dece na KiM. „Kakav stav i šta će preduzeti pitao bi sve strane faktore na Kosovu i Metohiji koji imaju mandat da čuvaju mir, da Srbi i svi ostali imaju slobodu – KFOR, EULEKS,UNMIK, OEBS i ambasade. Da li se u njihovim gradovima i državama na njihov badnjak, božić, ramazan puca u njihovu decu? Da su ovo Srbi uradili Albancima, a siguran sam da nikad Srbi neće jer nam savest i vera to ne dozvoljava, celi svet bi se digao na noge i osudio Srbe jer nam sudite i ako ništa nismo krivi, samo zato što svoje čuvamo i ne damo“, naveo je predsednik odbora Milorad Arlov. Prema njegovim rečima, vinovnici ranjavanja ocenjuju se kao monstrumi i neljudi pogotovo jer su pripadnici snaga koji bi trebalo da čuvaju red i dostojno predstavljaju svoj narod. „Kako Srbi da vjeruju i kakva je to poruka mira i suživota kada juče Aljbin Kurti čestita Srbima Božić, a njegov pripadnik specijalnih snaga puca na srpsku djecu. U koga je pucao, u srpsku djecu, Srbe, ili u Kurtijeve reči ne poštujući ni njega“, poručio je on. Ranjenom detetu i mladiću upućene su poruke podrške da izdrže i oporave se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana