Vreme da se posvetimo prijateljstvu i budućnosti Tanjug, Studio B

Objavljeno: 21.06.2018. 12:56 Izmenjeno: 22.06.2018. 10:01

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim a nakon toga istakao da su zjednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvorni stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.Radev: Računajte na podršku Bugarske u EU integracijama

 

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare , predsednik Vučić je preneo da je sa Radevim razgovarao o sukobima u prošlosti i kako na najbolji način prevazići prošlost.

„Nekada smo bili na istoj, nekada na različitoj strani, nekada se direktno sukobljavali. Smatramo da je vreme da se to u potpunosti prevaziđe, groblja obeleže, poštujemo mrtve na obe strane i otvorimo stranicu budućnosti“, objasnio je on.

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji.

Kazao je da postoji odličan politički dijalog, da ekonomski rezultati pokazujku da saradnja napreduje velikom brzinom.

S tim u vezi je preneo da je prošle godine, po prvi put, trgovinska razmena prešla vrednost od milijardu eva.

U psolednjih pet godina, kako je rekao, beleži se veoma dinamičan rast, a samo u odnosu na 206.rast je iznosio čak 53 odsto.

Ukazao je da postoji i značajan rast uvoza i izvoza, i da se kompanije ozbiljnije i značajnije povezuju.

Takođe je Vučić naveo da su turisti iz Bugarske treći na listi zemalja porekla koji posecuju našu zemlju, te da je u prva četiri meseca zabeležen dodatni rast u prilivu turista iz te susedne zemlje.

To je, kako je ocenio, važno ne samo radi novca, već pre svega i zbog povezivanja ljudi.

Naglasio je da je bilo reči i o energetskim temama, o gasovodu Niš-Dimitrovgrad.

Sutra, kako je najavio, obićiće zajedno završetak izgradnje istočnog kraka Koridora 10.

„Kada se on završi između Beograda i Sofije biće potrebno svega tri sata vožnje, a oni koji krše propise moćiće da stignu i mnogo brže“, rekao je Vučić.

Kazao je da je za Srbiju važna i modernizacija železničke pruge Niš-Dimitrovgrad.

Posebnu zahvalnost preneo je predsedniku Radevu na podršci Bugarske evropskog puta Srbije.

Zahvalio se Radevu i što je uvek želeo da čuje šta Srbija ima da kaže oko Kosova.

„Bugarska je priznala kosovsku nezavisnost, a mi nismo. Ali stav Bugarske je danas da stavovi Srbije mora biti saslušani“, naglasio je Vučić.

Rekao je da naša regionalna saradnja ide u dobrom smeru, posebno i pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji.

S tim u vezi je konstatovao da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Kazao je da su za osnovno obrazovanje završeni svi udžbenici na bugarskom, od kojih su dva bila problematična, a za srednju školu je završeno sve.

Srbija je, kako je rekao, spremna i da značajnije finansira medije na bugarskom jeziku.

„Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent između naših, prijateljskih, zemalja, kao i da ekonomska saradnja ubrzano napredovati“, rekao je on.

Radev: Ne smeju se zapostaviti argumenti srpske strane

Predsednik Bugarske Rumen Radev istakao je danas u Beogradu da se u rešenje pitanja Kosova ne smeju zapostaviti argumenti srpske strane, jer bi se u suprotnom dobilo neodrživo rešenje, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će otići na nastavak dijaloga, ali da je prilično obeshrabren zbog izjava koje su iz Prištine dolazile proteklih dana.

Radev je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, ponovio da dijalog nema alternativu.

„Neophodno je da se pronađe rešenje kako Srbija ne bi imala dalje prepreke na putu ka evropskoj integraciji“, poručio je on.

Radev je podvukao da je neophodno pažljivo saslušati i analizirati argumente srpske strane, koji ne smeju biti zapostavljeni.

„Ako se to ne učini nećemo dobiti održivo rešenje“, upozorio je predsednik Bugarske, zemlje koja do kraja meseca predsedava EU.

Radev: Računajte na podršku Bugarske u EU integracijama

Srbija može i mora da računa na pomoć Bugarske na evropskom putu, jer cilj dve zemlje jeste da radimo zajedno na boljoj perspektivi Balkana i evropskoj budućnosti regiona, poručio je danas predsednik Bugarske Rumen Radev, koji boravi u boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Nakon sastanka sa srpskim predsednikom Vučićem, Radev je rekao da je budućnost Srbije Evropska unija, a da je „evropski okvir“ za Srbiju – 2025. godina, ambiciozan, ali dostižan cilj.

„Danas su odnosi dve zemlje na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju. Odlučni smo da radimo zajednički, da to bude perspekticva za koju nema povratka“, poručio je predsednik Bugarske.

On je zahvalio Vučiću na učesću na samitu Zapadni Balkan u Sofiji, gde je, kako je istakao, pokazao da ima jasnu i dugoročnu viziju, a hrabru i konstruktivnu politiku u odbrani te vizije.

Takođe, poručio je da istorijsko pomirenje na kojem je izgrađena Evropa mora da pronađe mesto na Balkanu, i da svi zajedno radimo na rome da govor mržnje ostane u prošlosti, a da na njegovo mesto dođu saradnja i prijateljski odnosi.

„Vučić i ja smo svesni toga i radimo na tom pravcu, ali toga moraju biti svesne i zemlje regiona, jer to je način da pokazemo da smo izvukli pouke i lekcije iz prošlosti i da zajedno radimo na budućnosti“, ukazao je Radev.

Bugarski predsednik konstatovao je da je robna razmena između dve zemlje više od milijardu evra, a da Srbija i Bugarska imaju zajednički uspeh na svim poljima, posebno u infrastrukturnim projektima.

Ono na čemu bi trebalo da rade, kaže on, jeste bolja saradnja u oblasti rečnog i vazdušnog transporta.

„Budimo aktivniji u rečnom transportu i poboljšajmo saradnju u okviru Dunavske strategije“, poručio je Radev.

On je rekao i da je predložio srpskom predsedniku „da zajedno posete Bosilegrad i Caribrod, a da je Vučih ne samo prihvatio, već i preuzeo inicijativu koja se odnosi na istorijsko pomirenje i razvoj odnosa“.

Takođe, dva predsednika će sutra imati susret sa bugarskom nacionalnom manjinom, što je, kaže Radev, prvi takav sastanak.

„Biće razmatrana konkretna pitanja. Svi očekujemo da će naša manjina osetiti snažniju podršku srpske države, kao i promene u njenom zakonodavstvu koje mi cenimo“, dodao je predsednik Bugarske.

On je naveo i da će, zajedno sa Vučićem, predložiti vladama da naprave još jedan granični prelaz.

„To će biti vrlo važan znak i nastavak napora za našu povezanost. To znači da ljudi sa obe strane mogu mnogo bolje da se druže“,

Obojica su, kaže, dali zadatke delegacijama do večeras, da utvde šta može da se uradi za medije na maternjem jeziku, za zdravstvo, obrazovnu razmenu.

„Isto tako, Vučić će se zalagati za neka rešenja koja će bugarskoj manjini pokazati da srpska država zaista poštuje njegova prava“, zaljučio je Radev.

 

Predsednik Bugarske Rumen Radev u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbije, uz najviše državne i vojne počasti predsednika Bugarske Rumena Radeva, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji.

Beograd, 21. juna 2018. - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim tokom ceremonije svecanog doceka ispred Palate Srbija. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Nakon dočeka dva predsednika su počela sastanak u četiri oka, nakon kojeg će se razgovori nastaviti u prisustvu ostalih članova delegacija.

Beograd, 21. juna 2018. - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim tokom sastanka u Palati Srbija. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Posle sastanka Vučić i Radev će se obratiti novinarima.

Beograd, 21. juna 2018. - Sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Bugarske u Palati Srbija. Predsednik Srbije Aleksandar Vucic docekao je danas uz najvise drzavne i vojne pocasti predsednika Bugarske Rumena Radeva, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Kasnije u toku dana predsednici će prisustvovati otvaranju izložbe „Primenjena nostalgija“.

Sutra, drugog dana posete, predsednici Vučić i Radev boraviće u Dimitrovgradu.

Planirani su sastanak sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, potom polaganje venaca na spomenik „Pametnik“ na Neškovom brdu, ceremonija polaganja kamena temeljca za spomenik „Sveti Kirilo i Metodije“ i obilazak radova na petlji „Dimitrovgrad zapad“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana