Predsednici Srbije i Češke o migrantskoj krizi Beta

Objavljeno: 29.11.2016. 15:21 Izmenjeno: 29.11.2016. 15:21

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Češke Miloš Zeman razgovarali su danas u Pragu o izazovima koje pre svega pred Srbiju, zbog toga što je na balkanskoj trasi, stavlja migracijska kriza i o bilateralnoj ekonomskoj saradnji.

U prisustvu predsednika, srpski ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i češka ministarka prosvete i sporta Kateržina Valahova potpisali su Sporazum o saradnji Srbije i Češke u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta.

Predsednik Zeman, kao pristalica radikalnih rešenja i zatvaranja granica već na početku balkanske trase, posebno je zainteresovan da čuje iskustva Srbije i sazna kako bi Češka mogla da Srbiji pomogne pored druge tranše pomoći od 755.000 evra i slanja čeških policajaca kao pojačanja srpskim kolegama.

„Češku interesuje srpsko iskustvo kada je Srbija bila na glavnoj trasi izbeglica iz Turske u Srednju Evropu. Uvek je razlika kada o nečemu govorite samo u teoriji od toga kada u nečemu živite. Srbi su kroz to prošli i za nas je zanimljivo da uporedimo to iskustvo sa sličnim kakvo je imala Makedonija“, kazao je uoči sastanka savetnik predsednika Zemana za spoljnu politiku, Hinek Kmonjiček.

Predsednik Srbije sastaće se danas s češkim privrednicima sa kojima želi da razgovara o ulaganjima u Srbiju. Večeras ga očekuju razgovori s predsednikom Senata češkog parlamenta Milanom Štehom, a sutra susret s češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana