Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović Beoinfo

Objavljeno: 28.06.2018. 11:24 Izmenjeno: 28.06.2018. 20:52

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, održala je prvu konstitutivnu sednicu Komisije u novom sazivu, a za predsednicu Komisije, u naredne četiri godine, izabrana je Andrea Radulović iz redova odbornika sa liste Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd.

Osim imenovanja predsednika i zamenika predsednika Komisije na dnevnom redu su se našle i tri inicijative, od kojih dve za podizanje spomenika i jedna za dodelu naziva ulice.

Andrea Radulović je rekla da je prva sednica prošla veoma produktivno, te da su usvojene tri inicijative, koje su prosleđene Skupštini grada Beograda na odlučivanje.

– Naime, pored dva spomenika, veoma sam ponosna što smo usvojili i inicijativu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića da novi gradski bulevar, na prostoru „Beograda na vodi“ bude nazvan po 28. predsedniku Sjedinjenih Američkih Država – Vudro Vilsonu. Naime, u pitanju je bulevar koji će spajati Bulevar vojvode Mišića (kod Sajma) i Karađorđevu ulicu (na mestu gde će novi most zameniti stari Savski most). Time ćemo dodeliti naziv prvoj ulici u „Beogradu na vodi“, što svakako govori i o napretku u izgradnji infrastrukture u, trenutno, najvažnijem projektu u Beogradu, ali i u Srbiji – istakla je Andrea Radulović.

Takođe, na predlog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, pokrenuta je inicijativa gradskog urbaniste Milutina Folića za podizanje spomenika patrijarhu Pavlu.

– Patrijarh Pavle je bio ličnost koju su nedvosmisleno svi poštovali. Pre svega je bio skroman čovek koji je u najtežim vremenima bio reč razuma našeg naroda. Spomenik bi se nalazio na simboličnom mestu, ispred Crkve Svetog Marka, gde se nalazi i okretnica tramvaja kojim je Patrijarh voleo svakodnevno da se vozi, razgledajući lepote Beograda – rekla je Radulovićeva i dodala da bi Patrijarh bio prikazan u spomeničkoj skulpturi u sedećem položaju, blago pognute glave što simbolizuje životnu i duhovnu skromnost kojoj je za života ostao dosledan.

Treći predlog koji će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada Beograda je inicijativa Košarkaškog saveza Srbije da se spomenik utemeljivačima srpske košarke podigne na Kalemegdanu, na prostoru između košarkaških terena „Crvene Zvezde“ i „Partizana“.

– Ideja je da se spomen-obeležjem čuva uspomena na utemeljivače srpske škole košarke, ali i na korene prijateljstva Francuske i Srbije u sportu. Spomenik bi bio inspirisan antologijskom fotografijom košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa njenim selektorom, Francuzom Anrijem Helom u Nici, na kvalifikacijama za Prvo svetsko prvenstvo u košarci – istakla je Radulovićeva.

10 Responses to “Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović”

 1. Ljubiša B Ilić каже:

  Poštovana, Molim Vas, skoro će kraj godine, interesuje me šta je urađeno sa Predlogom da Bajina Bašta dobije ulicu u Glavnom gradu Srbije. Bajina Bašta nezasluženo već 146 godina nema ulicu u Prestonici. To nema smisla! Svi se hvale prirodnim lepotama ovog kraja, Tara, Drina, Svetski poznata Kućica na steni, skoro 24.000 stanovnika broji cela opština. Po površini Opština Bajina Bašta je veća od teritorije Užica. Ja mislim da Beograd pre treba da ima BAJINOBAŠTANSKU ulicu, nego tamo neke iz drugih bivši nam republika. Primera radi, eno Zadarske pored Saborne crkve i Patrijaršije. U Beogradu živi preko 8.000 Bajinobaštana i na slavljima koje organizujemo u „Sava centru“ dođe samo nas 800 ili 10%. Molim za odgovor! Ljubiša Ilić /major Ilić/, Beograd, Bulevar kralja Aleksandra 322

 2. Danica каже:

  Postovani. Miroslav Antic treba da ima ulicu u centru grada a ne na Altini. To je veliki pesnik a ne neki pesnik koga nismo citali u skoli.Tajna, Prvi Tango su samo neke od njegovih pesama. Novi Sad ima njegovu ulicu u centru a ne u Zemunu. Problem mora da se resi razgovorom sa Andreom Radulovic. Ocekujem da se tako zove Sterijina, Cara Lazara,Rajiceva itd.

 3. Milan каже:

  Postovani,
  Da li je istina da se spomenik Vojvodi Vuku sklanja? S postovanjem Milan Djuric

 4. Goran Nenadić каже:

  Poštovana,
  Predlažem da se Beogradska ulica (ne vidim nikakav razlog da se jedna od glavnih ulica u centru nekog grada zove po istom tom gradu) nazove ‘Ulica 549. brigade’.
  Lepo je što najzad imamo ‘Bulevar heroja sa Košara’, pa mislim da je vreme da se i brigadi koja je odbranila Paštrik na dostojan način zahvalimo za herojstvo i patriotizam nezabeležen u istoriji mnogih država i naroda.
  Verujem da ćete ovaj predlog ozbiljno razmotriti i unapred Vam zahvaljujem.

 5. Ljubiša Ilić каже:

  Zar je moguće da još nisam dobio odgovor na moje pitanje za Predsednicu komisije koje sam uputio 23.novembra 2018? Zašto u opšte postoji ovaj sajt? Čita li ovo neko?

 6. Goran Bodrozic каже:

  Primetio sam da (za razliku od Niša i Novog Sada) u Beogradu nema ulica sa nazivom „Jerevanska“ ni „Jermen- ska“.O medjusobnim prijateljskim odnosima mislim da ne treba govoriti. O sličnoj istoriji, položaju u medjuna- rodnim odnosima i mnogo čemu drugim sličnostima, takodje. Da ne spominjem da glavni grad jedne države treba imati što više ulica, trgova i td sa imenima drugih zemalja i njihovih glavnih gradova. Promovišući druge gradove i zemlje, Beograd bi promovisao i sebe i ovu državu.
  Biću malo pristrasan i predložiti da trenutno samo trasirana buduća ulica izmedju okretnice gradskog prevoza na Medakoviću III i Krivošijske a paralelno sa ul. Jovana Bijelića (vidi http://www.planplus.rs), dobije jedno od gornjih imena. Time bi se izbegla i nelogičnost da se stambeni objekti u toj ulici a koji su trenutno izgradnji, vode pod „Cvetanova ćuprija 18r i s“ a od koje ih razdvaja upravo ul. J.Bijelića. Moja malenkost i drugi stanari buduće uli- ce izbegli bismo gubljenje vremena i novca zbog kasnije izmene adrese a bez preseljenja.

 7. Goran Bodrozic каже:

  Hvala Vam što ste prvog oktobra ’19. objavili moj upit-predlog. A da li je isti ( moram se pridružiti mom prethodniku, g-dinu Ljubiši Iliću ) isti iko pročitao?

 8. Milić Stanković каже:

  Neko je skinuo tablu Meše Selimovića sa zgrade gde mu je poslednje prebivalište t.j. Gospodar-Jovanova 39-41.
  To suviše dugo traje.
  Preduzmiite sve da se tabla ponovo napravi, vrati i obezbedi.
  Ako niste nadležni ne odbacujte ovaj zahtev već prosledite nadležnom i pratite sprovođenje.
  Milić Stanković

 9. Vinka Paripovic каже:

  Postovanje,
  predlazem da se ime ulice Trscanska u Zemunu zameni starim nazivom Jovanova ulica.
  S postovanjem, Vinka

 10. Ivana Ilić каже:

  Obraćam Vam se povodom sledeće situacije:
  Živim na adresi Cvijićeva 55, 11080 u Zemunu. Ta ulica se nalazi uz prugu (kod železničke stanice Zemun) i ta ulica ima svoje ime najmanje 60 godina koliko moj otac živi na toj adresi. Sa te strane pruge su nepratni brojevi dok su oduvek sa druge strane pruge bili parni brojevi.
  Dobili smo nezvaničnu informaciju (nema pisanog obraćanja) a onda i proverili informaciju na internetu da se ta ulica sada zove Poslastičarska ulica i da su izmenjeni brojevi. Čak je u nekom trenutku i bila postavljena tabla sa imenom Poslastičarska ulica.
  Na internetu smo se informisali da su mnoge ulice u Zemunu i nekim drugim opštinama koje nisu imale svoje ime dobile ime.
  Naša ulica ima ime najmanje 60 godina.
  Manji je problem što mi ne želimo da se naša ulica zove Poslastičarska ulica (za to Vam možemo dostaviti pismenu informaciju i potpise baš svih stanara te ulice), veći je problem što ulica nije dobro ucrtana na mapi (u prilogu je fotografija)
  Na mapi je prikazano da Ulica ima samo jedan ulaz a ne dva kako je zapravo činjenično stanje. Ulaz koji je prikazan na ovoj mapi je neuslovan i nikada nije bio glavni ulaz u ulicu dok drugi pravi, glavni i širok ulaz u ulicu nije ucrtan što može pedstavjati veliki problem, prvenstveno prilasku hitnih službi kao što su policija, hitna pomoc i vatrogasci a onda i u upisu vlasništva u zemljište.
  Veliki problem može da nastane zato što je ublizini izgradnja nove železničke stanice Zemun a činjenično stanje nije dobro ucrtano na mapi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana