Pravni fakultet obeležio 100. rođendan profesorke Avramov Tanjug

Objavljeno: 14.02.2018. 20:43 Izmenjeno: 14.02.2018. 20:43

Povodom 100. rođendana profesorke Smilje Avramov, doajena Međunarodnog javnog prava, večeras je na Pravnom fakultetu u Beogradu održan svečani skup kojem su prisustvovali profesori tog fakulteta, predstavnici advokature komore, ali i bivši i sadašnji studenti prava.

Izaslanik predsednika Republike, Nikola Selaković, je u ime predsednika Aleksandara Vučića, za jubilarni rođendan profesorke Avramov poslao buket.

Svečani skup je otvorio dekan Pravnog fakulteta u Beogradu, Sima Avramović, koji je istakao da će profesorka Avramov sutrašnji 100. rođendan obeležiti u amfiteatru u kojem je godinama predavala.

„Upitao sam profesorku da li se oseća ovde kao i nekad kada je predavala, a ona mi odgovorila “još i mnogo bolje““, kaže Avramović.

On je profesorki zahvalio za sve ono što je učinila za Pravni fakultet, navodeći da je ona postala znak raspoznavanja tog fakulteta – „kada neko kaže novine, prva misao je “Politika“, a kada kažu Smilja Avramov svi pomisle Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu“.

„Profesorka je ostavila dubok trag na desetine generacija, izvela više desetina doktoranata, magistara, stvorila jedan čitav tim mladih istraživača u oblasti međunarodnog prava“, ukazao je dekan.

Jubilarnom rođendanu profesorke Avramov prisustvovao je i predsednik Međunarodne slovenske akademije Sergej Baburin, od koga je na poklon dobila džezvu za kuvanje kafe.

Smilja Avramov je rođena 15. febraura 1918. godine u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1947. godine, a doktorirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine.Usavršavala se i u Londonu, kao i na američkim univerzitetima Harvard i Kolumbija.Kao redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila je u periodu od 1948-1985, a po pozivu je predavala na vodećim univerzitetima širom Azije, Evrope i Amerike.

Godinama je bila predsednik Svetskog udruženja za međunarodno pravo, predsednik Svetske konfederacije za mir i razoružanje, član Izvršnog odbora Udruženja pravnika sveta za borbu protiv nuklearnog naoružanja, član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Vijetamu.

Osnivač je Odbora za zaštitu srpskog naroda od Haškog tribunala (1995).

Na svečanosti u amfiteatru Pravnog fakulteta, profesorki Avramov je preneta poruka od Ratka Mladića iz Haškog tribunala, koji joj je čestitao rođendan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana