Poznata instalacija Alfeda Pirija „Koraci“ u Kinoteci Tanjug

Objavljeno: 15.05.2019. 17:11 Izmenjeno: 15.05.2019. 17:11

Svetski poznata instalacija pod nazivom „Koraci“ („Paši“) italijanskog umetnika Alfreda Pirija, otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci kao umetnička najava Festivala italijanskog filma koji će se u istom prostoru održati od 21. do 26. maja.

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Instalacija „Koraci“ predstavlja izuzetno uspešan koncept koji je realizovan na mestima od izuzetnog simboličkog značaja širom sveta, kao što su Cezarov forum u Rimu 2007. godine, ili Galerija Akademije u Firenci 2012. godine.

Instalacija se sastoji iz niza ogledala koja su postavljena na podu velikog atrijuma na ulazu u Kinoteku.

Unutrašnji zidovi zgrade, zajedno sa eksponatima Muzeja Jugoslovenske kinoteke, reflektuju na površinu ogledala udvajajući se u njoj i stvavarajući novu viziju prostora i vremena.

„Mi smo goloruki gledaoci prošlosti projektovani u vreme koje će doći i u kojem pod našom težinom nastaju pukotine“, kazao je autor izložbe i dodao da je prostor unutar Jugoslovenske kinoteke pravo mesto za njegovo remek-delo.

„Ovo mi liči na neki otvoreni prostor, neko dvorište u samom centru grada u kojem moja instalacija deluje baš onako kako sam želeo“ rekao je Piri.

Otvaranju instalacije u Jugoslavenskoj kinoteci prisustvovao je i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana