Obeležen Dan pobede nad fašizmom Studio B, Tanjug

Objavljeno: 09.05.2019. 13:17 Izmenjeno: 10.05.2019. 08:15

Brojnim manifestacijama, obeležen Dan pobede nad fašizmom. Na Groblju oslobodilaca Beograda odata počast žrtvama Drugog svetskog rata.

foto Beoinfo

Povodom Dana pobede nad fašizmom, na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine održana državna ceremonija odavanja počasti žrtvama Drugog svetskog rata.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao da je 9. maj izuzetno značajan datum koji se mora obeležavati uvek, jer predstavlja dan kada su heroji dali svoje živote kako bi se pobedilo jedno od najvećih zla u istoriji čovečanstva.

„Njihovom borbom i žrtvama dobili smo slobodu i mir – vrednosti koje su promenile i Srbiju i svet i Evropu. Moramo se podsećati na ovaj datu kako se takve zle sile više nikada ne bi pojavile”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da su mir i sloboda neprocenjive vrednosti i naglasio da je srpski narod uvek bio na strani istine i pravde, bez obzira koliko ga to koštalo.

„I u ovom trenutku i uvek u istoriji ćemo biti na toj strani i dužni smo to i zbog žrtava kojima danas odajemo počast, a koje su dale svoje živote za slobodu i mir na ovim prostorima”, naveo je Radojičić.

Gradonačelnik je zahvalio herojima Drugog svetskog rata koji su se borili protiv fašizma i izvojevali pobedu i poručio da je potrebno da se i naredne generacije sećaju tih ljudi i odaju im uvek počast koju su zaslužili.

Svečanu ceremoniju je ispred Vlade Srbije predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Vence na Spomenik oslobodiocima Beograda položili su i predstavnici Ministarstva odbrane, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici SUBNOR-a Srbije, predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana i građani, koji su se upisali i u Knjigu žalosti.

Ðorđević je nakon što se upisao u Knjigu žalosti kazao da se svake godine 9. maja na Groblju oslobodilaca Beograda odaje počast svima onima koji su živote dali u Drugom svetskom ratu i koji su se žrtvovali za slobodu.

„Naša dužnost i obaveza je da zajedno s našim prijateljima i saveznicima dođemo i odamo počast svim žrtvama koji su dali svoje živote za našu slobodu, da ih nikada ne zaboravimo i obaveza je da to prenosimo i na dalja pokoljenja”, kazao je Ðorđević.

Dodao je da se ne sme dozvoliti da se fašizam ikada više vrati, navodeći da postoje i u našoj zemlji, ali i okruženju, „klice fašizma“ koje pokušavaju da relitavizuju sve ono što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

„Pokušavaju i da ospore broj žrtava. Naša dužnost i obaveza je danas da budemo ovde, ali i da pričamo istinu, jer jedino tako naša pokoljenja će znati kakve smo žrtve imali“, kazao je Ðorđević i istakao da ni buduće generacije ne smeju dozvoliti da se tako nešto ponovi.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana