Potvrđen zajam za modernizaciju ustanova kulture Tanjug

Objavljeno: 04.03.2021. 10:57 Izmenjeno: 04.03.2021. 10:57

Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju okvirnog Sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope u iznosu od 20 miliona evra koja će biti iskorišćena za modernizaciju infrastrukture u kulturi.

Tim sredstvima će se renovirati, obnoviti i proširiti ustanove kulture, uključujući muzeje, pozorišta, kulturne centre i slične institucije.

Sprovođenjem projekta “Infrastuktura u kulturi” će, između ostalog, biti poboljšan pristup zgradama i unapređena njihova energetska efikasnost, a biće očuvana i njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

Projekat podrazumeva radove na obnovi i održavanju enterijera Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i obnovu njegove istočne fasade koja gleda na Francusku ulicu i radove u vezi sa čenom izvođačkih umetnosti.

Takođe, projektom su obuhvaćeni i Muzej Jugoslavije u Beogradu, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, višefunkcionalni kulturni centar u Pirotu, izgradnja Galerije umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu, obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej, obnova ranije ložionice stare železničke stanice u Beogradu i digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji.

Biće obnovljena i zgrada Narodnog pozorišta u Nišu, gde će biti izgrađena i „Mala scena“.

Kroz poboljšanje energetske efikasnosti zgrada i primene savremenih praksi građenja, ustanovama i korisnicama će biti omogućeno da izlažu svoje kolekcije i da se kvalifikuju za međunarodne izložbe koje zahtevaju striktnu kontrolu temperature, vlažnosti i obezbeđenja.

Ukupni troškovi projekta iznose 30 miliona evra, od toga će 10 miliona evra država finansirati iz republičkog budžeta, drugih zajmova i donacija.

Poslanici Skupštine Srbije danas su izabrali i sudije koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, i to za Privredni sud u Beogradu, Drugi osnovni sud u Beogradu, Osnovni sud u Kragujevcu i prekršajne sudove u Kragujevcu i Kruševcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana