Potpisan Ugovor o izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca tanjug

Objavljeno: 21.07.2023. 12:32 Izmenjeno: 22.07.2023. 11:10

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca potpisan je u Beogradu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i direktor Srbijaautoput Zvonimir Marković. Ugovor je potpisan uoči Uvodne konferencije projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog […]

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca potpisan je u Beogradu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i direktor Srbijaautoput Zvonimir Marković. Ugovor je potpisan uoči Uvodne konferencije projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji – projekat LIID, a ukupna vrednost LIID projekta iznosi 265,2 miliona evra.

Vučić: Zahvaljujem Francuskoj i Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci za ogromna sredstva koja su izdvojili za lokalne samouprave u Srbiji, a koje moraju da dođu do najboljih projekata u interesu građana.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je  da će kroz projekat LIID čak 145 jedinica lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija. Ministar je na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (projekat LIID) rekao da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada ulažu velike napore na izgradnji moderne i razvijene Srbije. „Projekat LIID ukupne vrednosti od oko 300 miliona dolara još je jedan u nizu projekata koji pokazuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja“, rekao je Vesić. Partneri na ovom projektu su Svetska banka i Francuska razvojna agencija, kojima se ministar posebno zahvalio, jer su kako je rekao, pružili veliku podršku ne samo u finansijskom smislu već i u procesu formulisanja principa za realizaciju ovog jedinstvenog projekta. „Čak 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju značajne iznose bespovratnih sredstava koji će omogućiti da realizuju projekte koji će imati snažne efekte na unapređenju infrastrukture, života građana i upravljačkih kapaciteta lokalne administracije. Zahvaljujući viziji i energiji predsednika Aleksandra Vučića, Srbija gradi autoputeve, pruge, fabrike kao nikada u svojoj istoriji. To su kapitalni infrastrukturni projekti od nacionalnog značaja“, rekao je Vesić. Sve ovo unapređuje rast i razvoj ekonomije Srbije, dodao je ministar, ali, kaok je naveo, taj rast i razvoj treba da se odvija na održivim, ekološkim osnovama i tome će doprineti program LIID. „Kroz program LIID svaka opština u Srbiji dobija šansu da realizuje projekte koji će doneti vidljivu korist njenim građanima. Programom je obuhvaćeno uređenje trgova, ozelenjavanje javnih površina, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza, uvođenje pametnih sistema saobraćaja, zaštita infrastrukture od klimatskih promena i mnogi drugi segmenti lokalnog razvoja“, rekao je ministar. Gradovi i opštine će na ovaj način, ističe Vesić, postati inovativniji, inkluzivnija i kvalitetnija mesta za život građana. Vesić je posebno zahvalio Vučiću koji, kako je rekao, „svojim učešćem na današnjoj konferenciji još jednom potvrđuje viziju državnog rukovodstva Srbije da se naša zemlja razvija i gradi na održivim i ekološkim osnovama pokazujući brigu o generacijama koje dolaze“.

Vučić: Ovaj novac lokalne samuprave treba da iskoriste na najpovoljniji način, da time ne pokrivaju nelikvidnost, već da se projekti urade kako je dogovoreno.

Vučić: Ugovor koji je danas potpisan za obilaznicu oko Kragujevca, je najveći koji je do sada potisan za ovaj grad, a u pitanju je 265 miliona evra za 22 kilometra puta.

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je  Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci na ogromnoj podršci i sredstavima koja će lokalnim samoupravama u Srbiji omogućiti da u narednom periodu konkurišu za različite projekte. Vučić je na konferenciji koja je bila posevećena projektu razvoju lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Srbiji (LIID), ukupne vrednosti od 265,2 miliona evra, rekao da će samo za opštinu Trstenik biti izdvojena sredstva koja su u visini od 12 odsto budžeta te opštine. “To je ogroman novac. U nekim opštinama je to 30 odsto njihovog budžeta”, rekao je Vučić. On je poručio da predstavnici lokalnih samouprava moraju da pokažu znanje i posevćenost, kao i želju, kako bi se došlo do najboljih projekata u interesu građana koji žive u Srbiji. Mora se, kaže, pokazati i veća ozbiljnost i odgovornost, te je u tom smislu pomenuo da je država uložila ogroman novac u prečišćače otpadnih voda, milione evra, od kojih nismo imali ništa, jer nismo znali njima da upravljamo. Ocenjujući da je reč o nemaru, Vučić je kazao da se to ne sme ponavljati, te dodao da je zato važno da postoji kontrola i da komisija odredi kako će novac da se troši i na koje projekte. “Stanje duga u jedinicama lokalne samouprave u apsolutnim brojevima je 31.12 2012 bilo 76 , 4 milijardi dinara, a 31.5. 2023 godine 47,8 milijardi dinara”, rekao je Vučić.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar ocenio je da pokretanje projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji ilustruje dinamičnost saradnje Srbije i Francuske. On je danas na Uvodnoj konferenicji proijekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (LIID) istakao da ovaj projekat pokazuje volju Francuske da se nastavi pristupanje Srbije Evropskoj uniji, da se podrži ekonomski rast i da se poveća kvalitet života u Srbiji. „Kroz Francusku agenciju za razvoj AFD i u saradnji sa Svetskom bankom, Francuska se obavezala na 265 miliona evra pomoći lokalnoj zajednici u Srbiji – u smislu razvoja i razvoja zelene agende, sa ciljem da se uspostavi trajna pokretljivost u opštinama. Bavićemo se mrežama transporta na lokalu i time doprinosimo boljoj povezanosti u Srbiji“, rekao je Košar. Kako je naveo, ovo je najveća investicija AFD u Srbiji. On je rekao da je prošle godine Srbija bila najveći partner u smislu finansijskih sredstava koja su angažovana, a saradnja se odvija uz punu podršku vlasti Francuske. Košar je naveo i da je ova inicijativa deo francuskog globalnog rada na podršci zelenoj agendi i održivog razvoja u svetu i Srbiji. Kako je najavio, AFD će nastaviti sa investicijama i zahvalio se vlastima u Srbiji na odlučnosti da se ova agenda sprovede.

Programski menadžer Francuske agencije za razvoj Jelena Penezić izjavila je da su zahvaljujući inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a uz pomoć Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva finasija, stvoreni vizija i ciljevi LIID projekta i istakla da će Francuska agencija za razvoj nastaviti da investira u Srbiju. Ona je na Uvodnoj konferenciji Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (projekat LIID) istakla da ovaj događaj predstavlja prekretnicu u saradnji između Francuske agencije za razvoj i Srbije sa fokusom na finansiranje projekata sa snažnim uticajem na zaštitu životne sredine i socijalna pitanja u skladu sa ciljevima zelene agende. „Zajedničkom investicijom sa Svetskom bankom od 265 miliona evra podržaćemo izgradnju i jačanje moderene i otporne infrastrukture svih 145 jedinica lokalne samouprave u Srbiji“, rekla je Penezić. Program, prema njenim rečima, podržava lokalne prioritete i potrebe uz korišćenje postojećih mehanizama finansiranja opština čime se ojačavaju mreže javnog prevoza, promovišu najbolje prakse urbanističkog planiranja, pružanja usluga i aktivne mobilnosti. „Predsdnik Srbije Aleksandar Vučić koji je inicirao zahtev, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije kao i Ministarstvo finasija doprineli su stvaranju vizije i ciljeva LIID projekta“, istakla je Penezić. Dodala je da je pripremi inovativnog projekta doprinela uspešna saradnja i zajedničko iskustvo sa Svetskom bankom i istakla da će Francuska agencija za razvoj nastaviti da investira u Srbiju koristeći sva raspoloživa finansijska i tehnička sredstva sa ciljem pozitivnog uticaja na život građana. Narodna skupština Srbije je 28. aprila ove godinne potvrdila Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju Projekta razvoja lokalne infrastrukture i inistitucionalnog razvoja u Srbiji „LIID projekat“. Ukupna vrednost projekta je 265,2 miliona evra, realizacija će trajati do 30. novembra 2028. Godine, a nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana