Mali:U planu sporazumi sa Bahreinom za brži ekonomski razvoj Tanjug

Objavljeno: 06.04.2021. 08:11 Izmenjeno: 07.04.2021. 11:39

Kako bi ekonomska saradnja između Srbije i Bahreina bila veća, u planu je da se u narednom periodu sklope sporazumi kojima bi se izbeglo dvostruko oporezivanje i promovisale i zaštitile investicije obe zemlje, a to bi sa pravne strane privrednicima omogućilo da lakše posluju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na otvaranju biznis foruma Srbija-Bahrein.

foto Tanjug

Mali je istakao da je u planu i da se dogovori sporazum o strateškom udruživanju sa Bahreinom, kakav Srbija već ima sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Tim sporazumima obe strane imaće više poverenja. Želimo sa te pravne perspektive da napravimo jedan put kojim ćemo moći da hodamo u narednim godinama“, rekao je Mali.

Poručio je privrednicima iz Bahreina da je Srbija dobra zemlja za investiranje iz više razloga, a između ostalih naveo je to što su naši zakoni u skladu sa evropskim, zbog statešskog cilja naše zemlje da postane punopravna članica EU.

„To investitorima daje sigurnost“, ukazao je Mali.

Istakao je i da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Evroazijskom unijom, Turskom, Ceftom, što svim investitorima koji dolaze ovde otvara mogućnost za izvoz bez poreza i carine na tržišta od preko jedne milijarde ljudi.

Mali je ukazao i da se Srbija u poslednjih godini dobro pokazala u borbi protiv pandemije i dodao da je tu bitku vodila na dva fronta – zdravstvenom i ekonomskom.

Zahvaljujući paketima podrške za građane i privredu u ukupnom iznosu od osam milijardi evra privreda je uspela da izbegne scenario otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, dodao je Mali.

„U Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i mnogim drugim zemljama milioni ljudi su ostali bez posla, jer su se kompanije zatvarale. Mi smo uspeli da izbegnemo taj scenario, jer smo podržali privredu i građane sa tri paketa pomoći“, rekao je Mali.

Naša privreda je, kaže, ostala stabilna, Srbija je imala najniži pad BDP-a u Evropi, nezaposlenost je u 2020. bila niža nego 2019. godine, a javni dug nije ugrožen i ostao je ispod 60 odsto.

S druge strane, dodaje Mali, Srbija se borila da za građane obezbedi dovoljno maski, lekova, da izgradi dve kovid bolnice, poveća plate zdravstvenim radnicima, ali i da se izbori za četiri vrste vakcina.

Mali je ukazao da je Srbija više puta proglašavana za zemlju koja, shodno svojoj ekonomiji, privlači najviše stranih direktnih investicija, a to, kaže ministar, govori da je ekonomski stabilna, da ima dobar sistem oporezivanja i da podržava investitore.

Ministar je govorio i o programu „Srbija 2025“ kojim je planirano ulaganje 40 milijardi evra u infrastrukturu – autoputeve, rekonstrukciju železnice, izgradnju industrijskih parkova, zaštiti životne sredine.

„Time želimo da Srbiju učinimo još atraktivnijom za nove investitore“, rekao je Mali.

Direktor Državnog investicionog fonda Bahreina (Mumtalakat) Kalid Omar Mohamed Al Romaihi ističe da je impresioniran rezultatima koje je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije.

Današnji poslovni forum je, kaže, šansa za početak poslovnih veza između Srbije i Bahreina.

Istakao je da organizacija na čijem je čelu ima nameru da se širi u poljoprivrednom sektoru, a upravo taj sektor, dodaje on, vidi kao najveći mogućnost za saradnju između Srbije i Bahreina.

„Smatram da je ovo zasigurno oblast gde možemo usko sarađivati sa Srbijom. Ujedinjeni Arapski Emirati imaju uspešnu saradnju sa Srbijom u toj oblasti. Pored toga, Srbija ima stabilnu ekonomiju što je glavni faktor koji svaki investitor traži“, rekao je Al Romaihi.

Pored poljoprivrede, oblasti za saradnju za koje je Bahrein zainteresovan jesu nekretnine, finansijske tehnologije, IT, prehrambena industrija…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana