Poslanik u EP žali zbog komentara „konačno rešenje“,ali… Tanjug

Objavljeno: 06.01.2018. 20:46 Izmenjeno: 06.01.2018. 18:47

Nakon što je u petak rekao da bi „centralna tema Evrope u 2018“ trebalo da bude „konačno rešenje pitanja izbeglica“, nemački poslanik u Evropskom parlamentu Manfred Veber poručio je danas da žali zbog izbora reči, ali je optužio političke protivnike da nisu pošteni što ga povezuju sa nacističkom ideologijom.

 

Politiko.eu podseća da se fraza „konačno rešenje“ može povezati sa retorikom koju je koristila nacistička Nemačka kako bi opisala holokaust.

„Moj jučerašnji izbor reči bio je pogrešan i žalim zbog toga, ali optuživati me da planiram bilo kakve dalje asocijacije je nepošteno i u potpunosti izvrće moj lični pogled i stav“, naveo je na svom nalogu Veber, koji je i lider Evropske narodne partije (EPP).

On je dodao da je Evropi potreban odgovor na izazov koji predstavljaju migracije i naglasio da ona mora da pruži dodatnu zaštitu ljudi kojima je ona potrebna i, istovremeno, zaustavi nelegalne migracije.

Politiko.eu navodi da su pojedini kritičari optužili Vebera za nepoznavanje istorije, dok su drugi nagovestili da je on namerno upotrebio taj termin i da je u potpunosti bio svestan da se on povezuje sa nacističkom prošlošću Nemačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana