Poslanici o platama u javnom sektoru

Objavljeno: 26.02.2016. 10:07 Izmenjeno: 26.02.2016. 10:07

Predlog zakona o sistemu plata u javnom sektoru poslanici vladajuće većine ocenili su kao važan, reformski zakon koji će uvesti red u ovoj oblasti, dok su ga poslanici opozicije kritikovali rekavši da će nepravda koja je postojala biti još veća.

Ministarka lokalne uprave i samouprave Kori Udovički rekla je da predlog zakona uvodi red u javnoj upravi i uređuje plate za oko pola miliona zaposlenih, a cilj zakona je da svi primaju istu platu za isti posao.

„Novim zakonom u istoriju će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate zaposlenih i funkcionera“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, novim zakonom radna mesta,zvanja i položaj svrstavaju se u 13 platnih grupa, a osnovna plata računaće se množenjem osnovice za obračun i isplatu plata sa koeficijentom, kojih ima 500.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima u skupštini da će se konačno uvesti red u sistem plata zaposlenih u smislu da će za jednaki rad biti jednaka plata.

„Zakonski predlog ni na jedan način ne umanjuje prava zaposlenih, naprotiv on jeste u interesu zaposlenih kroz vrlo jasne i precizno definisane kriterijume, bolje kontrolne mehanizme i transparentnost sistema“, rekao je Milićević.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je novinarima da će ovim zakonom nepravde koje su postojale, sada postati još veće, pa će tako plata spremačice u nekom javnom preduzeću i dalje biti veća od plate direktora osnovne škole, plata čoveka koji broji putnike u autobusu će biti veća od plate doktora specijaliste, a plata vozača kamiona od plate nastavnika matematike.

„Zakon uvodi još jednu nepravdu, a to je potpuno proizvoljno odlučivanje ko će napredovati, kako će se vrednovati i na koji način će se tretirati u javnom sektoru“, rekla je Jerkov.

Samostalni poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović kao zamerku na predlog zakona naveo je to što njime nisu obuhvaćena javna preduzeća gde su razlike u platama najveće.

„Ovaj zakon je samo prvi značajan korak u pripremi velikih otpuštanja iz javnog sektora, verujem odmah nakon izbora“, smatra on.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić slaže se sa Stefanovićem da je problem to što u zakonu nema javnih preduzeća, NBS i javnih servisa i što zakon otvara vrata za dalja umanjenja plata u javnom sektoru.

Na početku rada poslanik Socijademokratske stranke Marko Đurišić negodovao je zato što je sednica zakazana u kraćem roku od sedam dana navodeći da za to nije bilo razloga, jer predložene tačke dnevnog reda po svojoj sadržini i vremenu stupanja na snagu ne iziskuju hitnost.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nataša Vučković negodovala je što je sednica počela u 17 časova navodeći da je poslovnikom predvidjeno da sednice traju od 10 do 18 časova.

Ona je tražila i da se o predloženim zakonima raspravlja u duplo dužem vremenu od predvidjenih pet sati, što je odbijeno.

Opozicija je uputila kritike i zato jer je rasprava objedinjena iako tačne dnevnog reda jedna sa drugom nemaju veze.

Na dnevnom redu sednice su i Predlog zakona o opštem upravnom postupku i izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana