Poslanici Bundestaga u Skupštini Srbije Tanjug

Objavljeno: 03.12.2018. 16:47 Izmenjeno: 03.12.2018. 16:47

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić ocenio je danas da su odnosi Srbije i Nemačke veoma dobri, da je ukupna saradnja poslednjih godina intenzivirana, o čemu svedoče razgovori na najvišem nivou između Srbije i Nemačke, kao što je bila i poseta predsednika Bundestaga Srbiji.

 

U razgovoru s poslanicima nemačkog Bundestaga Renatom Alt i Josipom Juratovićem, koji je bio posvećen procesu evropskih integracija, trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, parlamentarnoj diplomatiji, kao i ukupnoj bilateralnoj saradnji, Arsić je istakao da je Srbija zahvalna Nemačkoj na podršci u procesu evropskih integracija, što je Srbiji veoma značajno, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Josip Juratović, koji je i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva s Jugoistočnom Evropom, istakao je da su ovo nemirna vremena za region, Evropu i ceo svet“ i u tom kontekstu istakao važnost parlamentarne saradnje, imajući u vidu da su poslanici izabrani predstavnici naroda u demokratskim društvima.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Arsić je istakao važnost saradnje Narodne skupštine i Nacionalnog konventa EU, koji okuplja predstavnike civilnog društva i koji aktivno učestvuju u procesu pristupanja Srbije EU.

On je ocenio da Srbija u procesu pristupanja ima samo jedan problem, a to je Poglavlje 35 ili nerešen problem s privremenim institucijama na KiM, koji Srbija godinama unazad pokušava da reši dijalogom i podsetio da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, dok albanska strana nije ispunila nijednu.

„Apelujem na vodeće članice EU, posebno Nemačku, da pošalju jasnu poruku Prištini da ukine necivilizacijske takse i nastave pregovore… To nije stvar sporazuma i obaveza, nego odraz jedne destruktivne politike koja dovodi u pitanje bezbednost u čitavom regionu“, ocenio je Arsić.

Josip Juratović ocenio je da takse koje je uvela Priština predstavljaju kršenje pravila Cefte, od čega će korist imati samo tajkuni na štetu naroda i ukazao da je situacija više nego problematična i pozvao na izgradnju poverenja u regionu, kaže se u saopštenju.

Nemački poslanici danas su u Skupšstini Srbije razgovarali i sa članovima parlamentarnog Odbora za spoljne poslove o globalnoj političkoj situaciji, situaciji na Kosovu i Metohiji i odnosima u regionu Zapadnog Balkana, reformama i evropskim integracijama Srbije.

Kako je saopšteno, predsednik Odbora Žarko Obradović rekao je, govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, da je Srbija posvećena dijalogu i mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja.

On je naveo da jednostrani akti Prištine, kao što su uvođenje takse na robu iz Srbije i zastrašivanje građana hapšenjem pojedinaca i demostraciojm sile od strane policije, ugrožavaju život Srba na Kosovu i Metohiji i sprečavaju dijalog.

Obradović je istakao da rešenje kosovskog pitanja može da se postigne samo ako Beograd i Priština kroz dijalog postignu dogovor, a ne kroz nametanje rešenja od strane trećih država.

Kako se navodu u saopštenju iz Skupštine Srbije, poslanici nemačkog Bundestaga Renata Alt i Josip Juratović interesovali su se za reforme koje se sprovode u Srbiji u procesu evropskih integracija, prvenstveno za rezultate u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, o odnosima sa medijima i civilnim društvom, kao i o odnosima u regionu i regionalnoj saradnji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana