Popović: Torlakova vakcina odobrena u Rusiji Studio B

Objavljeno: 19.05.2021. 13:53 Izmenjeno: 19.05.2021. 19:17

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku“ i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik V“, saopšteno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik V“.

Validacione serije vakcine iz „Torlaka“ prošlog meseca su poslate na proveru u Institut Gamaleja, podsetio je Popović, koji je i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom.

„Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom“, istakao je Popović, a navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Popović je rekao i da je to velika vest za Srbiju, koja će ponovo postati sila u proizvodnji vakcina.

„To je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana“, ukazao je ministar.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine „Sputnjik V“.

„Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa“, rekao je Popović.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, celoj vladi, Institutu „Torlak“, njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći i da će Srbija, uz pomoć ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv korona virusa.

Direktor Instituta „Gamaleja“ Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

On je ukazao da je Institut „Torlak“ renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio Popoviću na poverenju koje srpski narod i državno rukovodstvo ukazuju vakcini „Sputnjik V“, a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

On je prihvatio poziv Popovića da poseti Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana