Pomoć starijim sugrađanima i žrtvama nasilja u porodici Studio B

Objavljeno: 29.11.2016. 12:05 Izmenjeno: 29.11.2016. 12:05

Grad Beograd podržava rad 25 klubova za stare i u poslednje tri godine smo radili na njihovom širenju jer smatramo da treba da postoje na svakoj gradskoj opštini, rekla gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, gostujući u Jutarnjem programu Studija B.

– Klubovi su postali mesta gde se najstariji sugrađani druže, gde organizuju različite radionice, a sada smo se angažovali i na tome da kao pravi servis građana pomognemo najstarijim sugrađanima u postupku zamene zdravstvenih knjižica, kako ne bi čekali u redovima. U tome imamo sjajnu saradnju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, ministarkom Anom Brnabić i Direkcijom za elektronsku upravu, pa se sada u klubovima za stare mogu popuniti on-lajn upitnici za zamenu zdravstvenih knjižica. Grad Beograd je obezbedio računare i štampače, a pomažu nam studenti FON-a, koji volontirajući pomažu najstarijim sugrađanima. Na ovaj način, saradnjom državnih organa i volontiranjem studenata pokazujemo i međugeneracijsku saradnju, na šta je ukazao i gradonačelnik Siniša Mali istakavši da uz malo truda i saradnje možemo da napravimo pravu stvar. Trenutno se prijave mogu popuniti u tri kluba za penzionere, na Čukarici u Ulici Milana Jovanovića, Starom gradu u Solunskoj 14 i Novom Beogradu u Ulici dr Ivana Ribara 8. Usluga je počela 18. novembra i za ove dve nedelje poslato je 500 do 700 zahteva, a sa nadležnima ćemo svakako razgovarati da taj broj klubova bude i veći – istakla je Nataša Stanisavljević.

Gradska sekretarka je podsetila da je u protekle tri godine otvoren novi klub na Novom Beogradu, po prvi put su otvoreni klubovi u Rakovici, na Zvezdari i u Zemunu, a renovirani klubovi na Paliluli i Starom gradu.

– Rezultat naših aktivnosti je hiljadu novih članova i širenje klubova, a do kraja godine ćemo otvoriti i klub u Barajevu. U saradnji sa opštinom našli smo prostor koji se sada uređuje i nadam se da će najstariji sugrađani sa te opštine posle dugo vremena dobiti svoj prostor – kazala je Nataša Stanisavljević.

Govoreći o borbi protiv nasilja, Nataša Stanisavljević je istakla da je Grad Beograd osnovao Savet za rodnu ravnopravnost.

– Zahvaljujući Ireni Vujović, koja vodi ovaj savet, razmatraju se sve teme i inicijative koje mogu da utiču na unapređenje položaja žena u Beogradu. Jedan od prvih koraka bilo je potpisivanje protokola o međusektorskoj saradnji kada su u pitanju postupanja ustanova i organizacija zbog nasilja u porodici, gde je jasno naznačeno šta je dužnost svake od njih, počev od centara za socijalni rad, resornih sekretarijata sve do tužilaštva i sudova. Bitno je reći da i sama Vlada Republike Srbije i njen predsednik imaju odgovor na pitanje nasilja u porodici, o čemu govori i u skupštini usvojeni zakon, u kome postoje konkretne mere udaljavanja nasilnika. Grad Beograd se tim pitanjem bavi tokom cele godine, a treba reći i da finansijski podržava Sigurnu žensku kuću. Sarađujemo sa gradskim Savetom za zapošljavanje koji vodi član Gradskog veća Dragomir Petronijević, a jedna od prvih mera su poklon kursevi u saradnji sa donatorima. Takođe, u toku su i izmene propisa u vezi sa teže zapošljivim grupama te ćemo imati zakonski osnov da i u našim preduzećima imamo afirmativne mere za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje žena. Najvažnija poruka ženama je zapravo da se nasilje mora prijaviti, a potom i procesuirati – istakla je Nataša Stanisavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana