Polaganjem venaca obeleženo 113 godina od Majskog prevrata Beoinfo

Objavljeno: 10.06.2016. 14:16 Izmenjeno: 10.06.2016. 17:09

Polaganjem venaca mestu između zgrade Predsedništva Srbije i Starog dvora obeleženo je 113 godina od Majskog prevrata, ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na prostoru između zgrade Predsedništva Srbije i Starog dvora povodom 113 godina od Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Mladenović je istakao da su ovi događaji veoma bolni za sve nas, ali da bi trebalo da ih se sećamo kako nam se ne bi ponovili, jer smo, nažalost, i u novijoj istoriji imali primere da su oni koji su vodili našu zemlju tragično nastradali.

– Grad Beograd svake godine početkom juna obeležava dva tragična događaja iz naše istorije i na taj način odaje počast našim vladarima – knezu Mihailu, koji je u atentatu stradao u Košutnjaku, i kralju Aleksandru Obrenoviću i njegovoj supruzi, koji su, takođe u atentatu stradali ovde u dvorskom kopleksu. Ovo je simbolično mesto, gde su oni bačeni sa terase nakon što su oficiri srpske vojske izvršili atentat na njih i na taj način Majskim prevratom promenili tok naše istorije – rekao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika podsetio je na veoma važan detalj iz vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, a to je očuvanje najveće srpske svetinje – manastira Hilandar, koji je zadržan pod srpskom upravom zahvaljujući otkupu manastirskih dugova u Grčkoj.

– Bilo je jako važno da ne izgubimo upravljanje nad Hilandarom, koji ima toliki značaj za našu istoriju i naš narod. Moramo se sećati naših vladara i ovakvih događaja, jer na taj način jačamo naš identitet i svest o tome da ova država dugo postoji i da srpski narod ima državotvornu tradiciju, ali da nije uvek znao da se ophodi prema svojim vladarima onako kako je trebalo i kako su zaslužili – dodao je Mladenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana