Pola veka od prve elektronske poruke Studio B, Data Media Market

Objavljeno: 29.10.2019. 09:45 Izmenjeno: 30.10.2019. 10:49

I ovog 29. oktobra svet će obeležiti Međunarodni dan interneta, 15.put od kada je ovaj datum dobio status Dana.

Onaj pravi i bitan 29. oktobar, koji je označio najveću prekretnicu u istoriji telekomunikacija i tehnologija dogodio se još 1969. godine, u Kaliforniji, kada je prva elektronska poruka sa jednog poslata na drugi kompjuter putem ARPANET-a (Advanced Research Projects Agency Network), današnjeg Interneta.

Tog dana, pre 50 godina, sa UCLA univerziteta U Los Anđelesu, sa kompjutera SDS Sigma 7 Host poslata je tekstualna poruka na kompjuter SDS 940 Host u Istraživačkom centru u Stenfordu. Trebalo je da sadrži reč “login”, ali je, u prvom pokušaju, već posle ukucanog slova “o” sistem pao. Sat kasnije, poruka je ipak prošla.

Dvadeset godina kasnije, u CERN-u (Evropska laboratorija za nuklearna istraživanja) je britanski naučnik Tim Berners-Li osmislio World Wide Web (www) kako bi istraživači mogli automatski da dele informacije, na NeXT kompjuteru. Uzgred, pre 6 godina, CERN je lansirao projekat sa ciljem da obnovi prvi ikada napravljen websajt: info.cern.ch.

Sve ostalo je istorija. U svetu danas postoji bezmalo dve milijarde web sajtova, a internet više nije potreba već način života u celom svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana