Počeo samit EPZ u Pragu,Fijala:najveći problem agresija Rusije tanjug

Objavljeno: 06.10.2022. 15:02 Izmenjeno: 06.10.2022. 16:22

„Evropa ima mnogo problema danas i treba da diskutujemo i pronađemo rešenja“, naveo je Fijala.

Premijer Češke Petr Fijala otvorio je u Pragu prvi sastanak Evropske političke zajednice i poručio da Evropa ima mnogo složenih problema, od kojih je najveći agresija Rusije na Ukrajinu, kao i da je smisao tog skupa da se raspravi o aktuelnoj situaciji i spornim temama u Evropi i šire.

Kazao je da taj format treba da bude fleksibilan i da odgovara svim demokratskim zemljama.

„Sigurno nećemo osnovati još jednu evrpsku organizaciju, niti zameniti postojeći format saradnje, jer ih već imamo puno, čak nećemo ni usvojiti bilo kakvu zvaničnu rezoluciju danas. Smisao skupa je da imamo iskrenu raspravu o zajedničkim interesima i da raspravljamo o spornim temama“, naveo je češki premijer, čija zemlja trenutno predsedava EU.

On je istakao da su glavni ciljevi da se postignu mir i bezbednost i naglasio u Evropi Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, kao i da su pristuni problemi inflacije, energtske krize, pad životnog standarda građana, problem migracija i drugo.

„Evropa ima mnogo problema danas i treba da diskutujemo i pronađemo rešenja“, naveo je Fijala.

Istakao je da je najveći problem za Evropu što se na njenoj teritoriji trenutno vodi agresivni rat i da Rusija nastavlja nepoštenu agresiju na Ukrajinu.

Kako je rekao, Vladimir Putin nije spreman za razgovore i njegov jedini cilj je da osvoji Ukrajinu.

Fijala je kazao da je održavanje referenduma u okupiranim teritorijama „prljlavi trik“, koji međunarodna zajednica ne može ozbiljno da shvati.

Takođe, naveo je da će istina pobediti na kraju sve laži.

„U ratu u Ukrajini videli smo refleksiju naše prošlosti“, kazao je Fijala i naveo da 1968. godine bilo Praško proleće kada je Moskva, takođe, poslala tenkove.

„Kako bi uništili naše težnje da osvojimo više slobode“, istakao je Fijala i dodao da su još tada iskusili politiku Moskve.

Dodao je da je teško suprostaviti se zlu, ali poručuje – da mir uvek pobedi.

Možda će biti potrebno vreme, ali svi znamo u svojim srcima da će na kraju Ukrajina pobediti, pošto je istina na njenoj strani, naglasio je Fijala.

Ukazao je da je u međuvremenu Ukrajini potrebna pomoć EU i da Evropa bude ujedinjena, kada je reč o poštovanju ljudskih prava i poštovanju prava.

Danas je naš zajednički zadatak da napravimo platformu za sve demokratske zemlje u Evropu preko koje ćemo tražiti rešenja za postizanje mira i prosperiteta na našem kontinentu, naveo je on.

Zahvalio je Emanuelu Makronu i Šarlu Mišelu, kao i svima koji su došli kako bi na tom skupu videli šta mogu zajedno da urade kako bi se ponovo uspostavio mir i unapredila saradnja i vratio prosperitet u Evropi.

Kazao je da će tokom dana razmotriti probleme postizanja mira, stabilnosti, enegetske sigurnosti i ekonomije, kao i da će biti dovoljno vremena za bilateralne sastanke.

Uveče ćemo se ponovo sastati za večerom i sumirati rezultate, rekao je Fijala i izrazio uvrenje da će samit bidi koristan i inspirativan.

Dobrodošli u Prag, dodao je češki premijer.

Na samitu učestvuje 44 zemlje – 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić će učestvovati u radu Okruglog stola o eneretici, ekonomiji i klimatskim pitanjima, a posle toga će imati trilaterani sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tema će, između ostalog biti, Kosovo i Metohija.

Na sastanku će biti reči i o evrointegracijama, kao i o sankcijama Rusiji i strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini.

Tokom dana Vučića očekuje i niz bilateranih susreta sa zvaničnicima, među kojima su predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Vlade Španije Pedro Sančez i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Vučić uoči okruglog stola:Zastupaću pozicije Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u Pragu na Okruglom stolu o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situacija, a uoči početka istakao je da će kao i na svakom mestu zastupati pozicije Srbije.

„Lideri na okupu pred početak diskusije o najbitnijim pitanjima koja opterećuju ceo svet. Kao i na svakom mestu, zastupaću pozicije Srbije ozbiljno i odgovorno, jer je to jedini pravi put i pristup za rešavanje sve većih problema u Evropi“, napisao je Vučić na instagram nalogu “budućnostsrbijeav“ uz zajedničku fotografiju učesnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana