Počelo uklanjanje barikada, zapaljena dva kamiona tokom noći kod Dudinog Krša rts

Objavljeno: 29.12.2022. 10:17 Izmenjeno: 31.12.2022. 10:30

Predsednik Vučić je rekao da niko Srbe ne može da lovi kao zečeve, iako bi to voleli.

foto D.Z./Novosti

 

Počelo je uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije. To je rezultat razgovora i dogovora predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raški.

Uklonjena barikada na Merdaru

Uklonjena je barikada na Merdaru iz pravca centralne Srbije.

Na prolaz ka punktu Merdare iz pravca Kuršumlije čekaju putnici u automobilima i kamionski prevoznici.

Barikada je prethodnih dana bila postavljena na kilometar od punkta.

Policija u Prištini saopštila da je nešto pre deset časova ponovo uspostavljen saobraćaj preko punkta Merdare.

Nakon sastanka predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa KiM doneta je odluka o uklanjanju barikada.

Predsednik Vučić je, posle razgovora sa Srbima sa Kosova i Metohije, izjavio da su imali razgovor koji je bio sve samo ne lak.

„Od sutra pre podne će krenuti uklanjanje barikada, to ne može za dva sata da bude gotovo, da li za 24 ili 48 sati, barikade će biti uklonjene, ali nepoverenje nije uklonjeno. Oni koji misle da mogu da se igraju životima Srba i njihovim opstankom, treba da znaju da, kao što to do sada nismo dozvolili svi zajedno, a posebno vi, to nećemo dozvoliti ni ubuduće“, poručio je Vučić.

„Moramo da razgovaramo i da pokušamo da vratimo poverenje. Videli smo nikada organizovaniji otpor srpskog naroda“, rekao je Vučić, koji smatra da je danas bio dobar dan za naš narod.

Naveo je da su imali teške razgovore, ali da su bili vrlo iskreni.

Vučić je pročitao tekst koji su mu uručili Srbi sa barikada, koji su, kako je preneo, rekli da ne žele da idu protiv svoje države, ali da zahtevaju da nikada ne bude priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Vučić je rekao da niko Srbe ne može da lovi kao zečeve, iako bi to voleli.

„Ako krenu, pa uhvate jednog od nas ili dvojicu kao zečeve, nema više zečeva, pošto zečevi postaju vukovi. To je kraj svake priče, više nema ni jednog sporazuma, ni razgovora o tome, ni garancija. Ja sam i mimo svega danas razgovarao dodatno sa predstavnicima SAD i EU. Govorio sam čak i o imenima ljudi, i govorio ne pokušavajte to da radite. Ne postoji nijedan Srbin sa KiM čije ime ne znam, a da je na neki način bio ugrožen“, rekao je predsednik.

Vučić je naveo da su naši ljudi osetili svoju snagu i da je država iza njih, ali da moramo biti racionalni i odgovorni.

Dejan Pantić, zbog čijeg hapšenja su i podignute barikade, juče je pušten iz zatvora u kućni pritvor i stigao je kući u Kosovsku Mitrovicu.

Njegovo zdravstveno stanje je dobro, srećan je što je kod kuće, kaže njegov sin Predrag i dodaje da se ne žali na tretman koji je imao.

Kosovska policija je 10. decembra na Jarinju uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića, koji se sa suprugom vraćao iz Raške.

Na slobodu je juče pušten i dvadesetogodišnji Nikola Nedeljković koji je na Vidovdan uhapšen na Gazimestanu. Šestog septembra bio je osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.

„Ako sam za nešto trebao da budem u zatvoru i dan to je nek bude zato što sam Srbin i zato sam bio u zatvoru. Sad mi je najbitnije da se sve ovo završilo. Najsrećniji sam zbog toga da mogu sa porodicom kući da odem, za sve ostalo ima vremena“, rekao je Nedeljković po izlasku iz zatvora.

Na severu KiM počelo je uklanjanje barikada, javlja reporter Tanjuga i dodaje da se očekuje da budu uklonjene do večeras. Barikade se uklanjaju u mestu Rudare kod severnog dela Kosovske Mitrovice i Ibarskoj Slatini. Na tim punktovima se i dalje nalaze građani koji su rekli da će se skloniti nakon uklanjanja barikada. Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje i dalje su zatvoreni, dok su barikade kod prelaza Merdare uklonjene i on je otvoren za saobraćaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana