Počelo testiranje velikog mosta na Savi kod Obrenovca Tanjug

Objavljeno: 03.12.2019. 12:40 Izmenjeno: 03.12.2019. 12:40

Privode se kraju radovi na izgradnji prve deonice autoputa „Miloš Veliki“ u punom profilu, od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara, u čiju izgradnju je utrošeno 190.000 tona asfalta, a obavljaju se i testovi opterećenja na velikom mostu na ušću Kolubare i Save kod Obrenovca.

Novi autoput sa ukupno 12 mostovskih konstrukcija, raspona od 11 do 1.581 metra, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac, kako je najavljeno, trebalo bi da bude otvoren za saobraćaj 18. decembra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na deonici je svakodnevno angažovano više od 500 radnika koji obavljaju završne radove, rekao je Tanjugu glavni inženjer iz nadzorne službe Instituta za puteve Vladimir Stanojević.

Zajedno sa već otvorenim deonicama: Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, Ub-Lajkovac i Ljig-Preljina, povezaće ceo potez autoputa od Beograda do Preljine kod Čačka u dužini oko 120 kilometara.

Otvaranjem autoputa od Surčina do Obrenovca, autoput „Miloš Veliki“ će preko Surčinske petlje biti povezan sa Koridorom 10 i Beogradom.

Deonica je podeljena na pet sektora: pored izgradnje mosta, podrazumeva nadzvožnjak preko pruge Ostružnica – Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčin povezuje novu trasu autoputa sa obilaznicom oko Beograda odnosno budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.

Stanojević kaže da su u toku završni radovi na celokupnoj deonici, koja je planirana da bude otvorena 18. decembra, kao i da bi autoput po svojoj funkcionalnosti već mogao da bude otvoren.

„To je prva deonica u punom profilu (šest traka) autoputa Beograd – Južni Jadran“, naglasio je Stanojević.

Deonica počinje i završava se petljama Surčin i Obrenovac, kaže i dodaje da se zatim nastavlja na deo autoputa „Miloš Veliki“ od Obrenovca ka Ubu.

„Ostalo je još da se završe radovi na montiranju zaštitnih elasto-odbjnih ograda, kao i žičanih zaštitnih ograda i spoj rampi na vezi obilaznice i ove deonice. Više od 95 odsto radova je gotovo, funkcionalnost je takva da deonica već može da se pusti u saobaćaj ,ali je neophodno da se završe i sitni detalji“.

Surčinska petlja, dodaje, spaja autoputput E-75 sa autoputem E-763 (Miloš Veliki) odnosno putne koridore 10 i 11.

Stanojević objašnjava da je „most 1“ nadzvožnjak iznad obilaznice oko Beograda i da je jedna od tri mostovske konstrukcije u sastavu petlje Surčin.

Kada autoput bude gotov, građani će moći od petlje Dobanovci obilaznicom oko Beograda da stignu do petlje Surčin i tako se uključe na autoput „Miloš Veliki“.

Surčinska petlja nalazi se otprilike između petlje Dobanovci i ostružničkog mosta, tako da će vozači moći do petlje Surčin da dođu sa južne strane preko Ostružnice, a sa severne od Dobanovaca.

Kaže da je specifičnost deonice Surčin – Obrenovac veliki most kod Obrenovca, dugačak 1.581 metar i širok 29 metara, koji spaja surčinsku i obrenovačku stranu i da se sastoji se od tri mosta, dva prilazna i cetralnog raspona. Nalazi se na plovnom putu Save širine 150 metara i visine 9,5 metara.

„Trenutno se izvodi test opterećenja mosta, koji je kompletno završen. Ispituje se nosivost i meri se sleganje konstrukcije. Postavi se opterećenje (kamioni sa teretom) po profilima na koje se prethodno postave instrumenti i četiri ekipe geometara mere sleganje“.

Inače, taj most je u junu ove godine spojio obale Boljevaca i Bariča.

Raspon između stubova na mostu je 275 metara.

Kada je reč o petlji Obrenovac, nešto je manja od surčinske petlje, a sastoji se od dve mostovske konstrukcije odnosno dva nadvožnjaka i predstavlja vezu Koridora 11 sa Obrenovcem i okolnim mestima.

Stanojević navodi da će se tu na autoput ulaziti sa magistralnog pravca (M19) Beograd – Obrenovac.

„Na petlji Obrenovac izvode se završni radovi i sve bi trebalo da bude gotovo do 18. decembra. Radi se na zatravnjivanju, postavljanju žičanih ograda koje treba da spreče životinje da idu na autoput, postavljaju se elasto – odbojne ograda i drugo“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, deonica Surčin – Obrenovac izvedena je na oko 2,7 miliona kubnih metara nasipa od peska.

Radnik čačanske firme Unipromet Radoš Tanasijević kaže da je od juna angažovan na tom projektu i da radi na montaži čelične zaštitne ograde.

„Radovi se privode kraju, još par dana i biće sve gotovo. Nije bilo teškoća, sve ide po predviđenoj dinamici“, rekao je Tanasijević Tanjugu.

Dodaje da je sa Zlatibora, ali da živi u Čačku, kao i da će se zbog otvaranja te deonice autoputa mnogo brže stizati od Beograda do Čačka.

„Autoput je spas, pogotovo za teretnjake. Imaćemo povezan ceo autoput i biće mnogo brže i lakše za vožnju“, dodao je Tanasijević.

Radovi su zvanično otvoreni u martu 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin – Obrenovac bude gotova do 5. januara 2020. Vrednost radova je 233,67 miliona dolara.

Putevi Srbije su investitor, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.

Projekat izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Glavni izvođač je kineska kompanija C hina Communications Construction, čija je ćerka firma C hina Road and Bridge Corporation (CRBC) gradila i Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana