Po prvi put u istoriji prećićemo milijardu evra razmene sa Španijom tanjug

Objavljeno: 29.07.2022. 20:05 Izmenjeno: 04.08.2022. 11:10

U oktobru veliki biznis forum u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je  uverenje da će trgovinska saradnja sa Španijom, po prvi put u istoriji preći vrednost od milijardu evra.

Vučić je, nakon razgovora sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, rekao da je ponosan i srećan što prvi put u srpskoj istoriji može da ugosti šefa španske vlade i Srbiji.

Bila je privilegija, zadovoljstvo i čast danas razgovarati sa gospodinom Sančezom“, kazao je on na konferenciji za štampu, nakon koje će razgovori biti nastavljeni na zajedničkoj večeri.

„Srbija smatra i doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, kao jednog od najvećih prijatelja u svetu. Mi smo u poslednje vreme značajno uvećali našu trgovinsku razmenu koja je prošle godine bila u vrednosti od 811 miliona evra, a ove godine, u prvih pet meseci, je uvećana za 64,1 odsto. Po prvi put u istoriji naših ekonomskih odnosa pređemo vrednost od milijardu evra trgovinske razmene“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su razgovarali o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, i najavio u oktobru održavanje biznis foruma u Beogradu, na kojem će se sastati poslovni ljudi iz dve zemlje.

„Španske kompanije su pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, a mi ćemo im širom otvoriti vrata“, poručio je on.

Vučić je ukazao da je između Srbije i Španije uspostavljena i prva pionirska saradnja i u oblasti vojne industrije, podsetivši da je Srbija kupila dva transportna aviona Kaza C295, i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.

„Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, i svih važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku kako bi mogli postići najbolje moguće rezultate“, najavio je on.

Srbija u prvih sedam meseci nema deficit

Srbija nema deficit u budžetu u prvih sedam meseci ove godine, saopštio je  predsednik Aleksandar Vučić.

“Mogu da kažem, napravili smo jednu analizu, u prvih sedam meseci, Srbija nema deficit”, rekao je Vučić tokom obraćanja na zajedničkoj pres konefernciji sa premijerom Španije Pedrom Sančezom.

To, ukazao je, ne znači da ga nećemo imati na kraju godine, zbog narednih pet meseci i energetske krize koja tek sledi, ali za sada deficita nema.

Sančez: Podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet naših država, podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu i uvek ćemo zagovarati razgovor između dve strane

Sančez:Španija će uvek biti uz Srbiju po pitanju Kosova

Španski premijer Pedro Sančez poručio je , nakon sastanka sa predsednikom Vučićem da Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova, i da će biti uvek uz nju u odbrani principa međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvreniteata, za koji se zalažu obe države.

Sančez je uz to dodao daSrbija treba da postane punopravna članica EU i da će Španija uvek biti uz nju naputu evropskih integracija.

„Španija i Srbija jesu zemlje prijatelji odavno, vezuju nas mnoge stvari, kao potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suvrenitet naših država“, istakao je Sančez.

Naglasio je da zato Španija podržava Srbiju kada je reč o pitanju Kosova i poručio da će Španija uvek biti uz Srbiju u odbrani tih principa.

Sančez je dodao da se Španija zalaže da razgovorom treba rešiti probleme između dve strane, ali da svakako mora poštovati teritorijalni integritet.

Sančez je podsetio na konferenciji za medije da je Srbija na evropskom putu još od 2002. godine i poručio da naša zemlja uvek može da računa na podršku Španije.

„Politički odnosi Španije i Srbije su fantastični i ubeđen sam da i ekonomski i trgovinski odnosi mogu da dođu na taj nivo“, istakao je Sančez.

Kaže da je poboljšana trgovina između dve zemlje u poslednjih pet godina, ali da treba i dalje da raste.

„Imamo španske firme koje rade ovde, a i veliki broj novih će tek doći u Srbiju“, naveo je španski premijer i dodao da će zbog toga u oktobru u Beogradu biti organizovan srpsko-španski poslovni forum.

Kazao je da će biti pripremljeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma u oblasti ekonomije između dve zemlje.ahvalio je predsedniku Vučiću na velikom i divnom prijemu i dodao da će preneti njegove pozdrave kralju Španije.

Istakao je da su i on i Vučić veliki fanovi košarke i da je u razgovoru sa Vučićem izrazio divljenje prema srpskom košarkašu Nikoli Jokiću.

Sančez je rekao da njegov put po zemljama Zapadnog Balkana predstavlja obećanje Španije regionu ZB da će biti deo Evrope i istakao da ZB i jeste deo Evrope i blizak bez obzira na geografsku udaljenost.

Kaže da je u februaru pred rat u Ukrajini Vučić u razgovoru sa njim u Španiji rekao da postoji velika verovatnoća da će početi konflikt, što se i dogodilo.

Sančez je rekao da je oružani konflikt u Evropi doneo veliku patnju građanima u Ukrajini.

„I ja i predsednik Vučić želimo da se mir uspostavi“, istakao je Sačez.

Kazao je da je taj rat uticao da se povećaju cene energenata zbog čega građani imaju probleme, kao i da postoje problemi sa prehrambenim proizvodima zbog žitarica i drugi.

„Ovo je ključna poruka za Vladu Srbije: rat je podstakao jedno razmišljanje – šta je to Evropa i ko su to Evropljani“, poručio je on.

Dodaje da je EU otvorila novo poglavlje proširenja i otvorila vrata za zemlja na istoku Evrope, ali na ZB.

„I dalje podržavamo ovaj proces pristupanja, jer ste vi deo Evrope i težite da postanete deo naše zajednice i da zajedno delimo naš prosperitet“, naveo je on.

Podsetio je da je Španija postala članica evropske zajednice 1986. godine i poručio da će ta zemlja postati Srbiji da postane članica EU.

„Dragi prijatelji, hvala što ste nas primili. Nastavićemo da sarađujemo, naročito tokom predsedništva Španije EU u drugom semestru naredne godine i nastavićemo da radimo tako intenzivno kao i do sada zarad dobrobiti naše dve zemlje, za mir i veliku evropsku familiju čiji smo svi deo“, poručio je Sančez.

Konstanta podrška Španije EU putu Srbije i međunarodnom pravu

Španska vlada pruža kontinuiranu, konstantnu podršku evropskom putu Srbije, kao i teritorijalnom integritetu naše zemlje, na čemu je Beograd zahvalan, poručio je  predsednik Aleksandar Vučić.

„Zahvalan sam Sančezu i španskoj vladi na kontinuiranoj, konstantnoj i podršci bez traženja na podršci bez pravljenja nekih i traženja “dlake u jajetu“ ili dodatnih uslova za Srbiju”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa španskim premijerom.

Vučić je naveo da je Španija iskreni prijatelj, koji uvek podržava Srbiju na EU putu, koju naša zemlja, kaže, na svakom samitu, konferenciji, sastanku u Briselu oseća. Preneo je da je Sančezu govorio i o inicijativi “Otvoreni Balkan”, o značaju koji ima za tri zemlje regiona.

“Razgovarali smo o poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio sam se premijeru Španije na podršci međunarodnom javnom pravu”, rekao je Vučić.

Naveo je da je premijera Sančeza upoznao sa tokom dijalogaa u Briselu, dodajucih da Španija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU.

Dodao je da nije verovao, kada je u februaru boravio u Madridu, da će španski premijer doći u posetu Srbiji:

“Ja to čujem od mnogih drugih, pa ne urade, ali on jeste. I posle kratkog vrema je došao u posetu Srbiji”.

V učić je rekao i da su analizirali situaciju u Ukrajini, razmenili viđenja o tom pitanju, te da je Sančezu objasnio poziciju Srbije, formalno-pravnu i suštinsku.

“Analizirali smo predstojeću jesen i zimu”, rekao je Vučić i saopštio vest da je “unutrašnja” analiza pokazala da Srbija u prvih sedam meseci nema deficit, što ne znači da ga neće imati s obzirom na krizu.

“Zbog krize smo obojica zabrinuti, različiti su uslovi u kojima živimo u razlozi za zabrinutost, ali saglasni smo da bi sigurno bilo anajbolje da se rat okonča, i da se vratimo normalnom životu. Ovako smo u kriznom menadžmentu, i gledamo kako da preživimo”, rekao je Vučić.

On je Sančeza zamolio da još jednom prenese molbu špankom kralju Filipu VI da poseti Stbiju, navodeći da bi to bila čast za našu zemlju.

Dodoa je i da je prijateljstvo Španije i Srbije istinski veliko, a da svi u Srbiji vole Špance, te da u našoj zemlji ne može da nađe nikoga ko će reći suprotno, i da na takav odnos neće naići nigde u EU.

“Vi ste kreirali istoriju, za nas je ovo istorijska poseta. Znamo da smo mala zemlja, ali sam siguran da ovde možete da iskoristite prilike za svoju zemlju i građane. Možete u Srbiji da se osećate kao kod kuće”, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana